Első alkalommal láthatja repülés közben a fővárosi közönség a teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású, versenysport céljára kialakított GENPRO típusú műrepülőgépet a hétvégén sorra kerülő Budaörsi AirShow elnevezésű kétnapos eseményen.

A világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülőjét tavaly mutatta be jakabszállási üzemében a gyártó Genevation Aircraft Kft., amelynek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a most hétvégi eseményen Rohács Tamás berepülő pilóta tart majd látványos bemutatót a GENPRO-val.

A különböző nemzetközi versenyeken már bizonyított gép a cég ügyvezető igazgatója szerint a világ bármely konkurens műrepülőjével fel tudja venni a versenyt akár világ- és Európa-bajnoki szinten is.

A nézők egy-két olyan összetett műrepülő figurát, valamint alacsony sebességű repülést láthatnak majd a bemutatón, amelyekben a GENPRO-nak jelentős az előnye a rivális gépekkel szemben

- jelentette ki Szabó Viktor István, aki hozzátette, nemcsak egy új gépet alkottak meg, hanem "egy rendhagyó tudományos-elméleti munka valósult meg példátlanul rövid idő alatt, ipari környezetben." A GENPRO törzsének teherviselő szerkezete ugyanis egy teljesen egyedi hibrid térrács, amely a repülőgépet megálmodó Farkas Csaba kutatómunkájának az eredménye.

Tavaly júniusban jelentették be, hogy a 2016-ban indított Irinyi terv részeként a kormány 250 millió forint támogatást adott a Genevation Aircraft Kft.-nek az új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására.

"Ennek a gépnek a hibátlan működéshez rendkívül magas és különleges technikai elvárásoknak kell megfelelnie, ezért a minőségi kialakításra és a folyamatos innovációra törekszünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak többek között a Shell által speciálisan a GENPRO műrepülőbe kifejlesztett kenőanyagok, melyek extrém körülmények között is hozzájárulnak a motor hosszú élettartamához" – mondta Szabó Viktor István.

A hétvégi Budaörsi Airshow-n bemutatót tart többek között Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is, a GENPRO pedig szombaton és vasárnap is két alkalommal száll fel.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Remélem nem jut a "csodazongora" sorsára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.