Elkészült az ExoMars program Rosalind Franklinről elnevezett marsjárója az Airbus cég stevenage-i gyárában és készen áll arra, hogy Franciaországba vigyék, ahol a vörös bolygóhoz hasonló körülmények között fogják tesztelni – jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

Elkészült az ExoMars program marsjárója
Fotó: Youtube

A jármű összeszerelésének utolsó szakaszában helyezték el a marsjárón a "szemeit", azaz a nagyfelbontású kamerákat, amelyek

panoráma- és közeli képeket fognak készíteni a vörös bolygó talajáról.

Az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében száll le a Marson az új marsjáró, amely az élet nyomait fogja keresni a bolygón, és segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az ott lévő víz történetét. Gyűjteni és vizsgálni fog talajmintákat is.

A marsjárót az Airbus toulouse-i gyárában fogják a következő hónapokban tesztelni, hogy megállapítsák, alkalmas-e a misszióban tervezett műveletek elvégzésére, kiállja-e a marsi környezetet.

"Az ExoMars program fontos mérföldkövéhez értünk a Rosalind Franklin rover megépítésének befejezésével, amikor az összes tudományos eszköz a fedélzetére került"

- idézte David Parkert, az ESA egyik igazgatóját az űrügynökség közleménye.

A következő hetekben a marsi körülményeket szimuláló kamrában vibrációs padokon tesztelik a hatkerekű járművet. Tudományos műszereinek a földinél jóval zordabb körülményeket kell kibírniuk, például a külső hőmérséklet csökkenését akár mínusz 120 Celsius-fokra, vagy a belső hőmérsékletét mínusz 60 Celsius-fokra. Képesnek kell lennie arra, hogy a Földön lévő nyomás kevesebb mint egy századában dolgozzon egy szén-dioxidban nagyon gazdag légkörben.

Az európai Mars-misszió indítását 2020. július 26. és augusztus 13. között tervezik. A marsjárót egy orosz Proton-M rakéta fogja szállítani, a tervek szerint nyolchónapos út után 2021 márciusában érkezne a vörös bolygóra.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Van pénz számolatlan...mert ez nagyon drága mulatság. Mindenesetre nagyot alkottak, alkotnak...

Megnézik közelről, hogy is fogunk kinézni néhány ezer év múlva..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.