Országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A keddi emléknapon a központi rendezvények keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban mond beszédet a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az emléknap alkalmából sok helyen már hétfőn megemlékezést tartanak. Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány tart megemlékezést. Köszöntőt mond Pintér Jolán, az alapítvány elnöke; emlékező beszédet mond Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

A budapesti Terror Háza Múzeumban hétfőn egész nap rendkívüli történelemóra és csoportos tárlatvezetés lesz középiskolai csoportoknak.

Kedden, az emléknapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, ahol a Hősök falánál egész nap protokollmentes gyertyagyújtással várják a megemlékezőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban délelőtt a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány konferenciát tart Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok – a gulág-kutatás fehér foltjai – címmel. Köszöntőt mond Pintér Jolán; megnyitóbeszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kormány honlapján (https://kommunizmusaldozatai.kormany.hu/) közzétett program szerint kedden délelőtt filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Szétszakadt Magyarország című film után A gulyáskommunizmus valódi arca és a rendszerváltás kisiklatása címmel kezdődik pódiumbeszélgetés. Délután kezdődik az emlékprogram szintén az Urániában: beszédet mond a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
@Aki Én: ..."Vagy téged jó bolsihoz híven, ez a tény nem zavar, mert ezt sem érted? Vagy érted, de aljas hazaáruló, neobolsi uszító vagy?" Valószínűleg mindkettő...
És majd, ha elmúlik ez a tíz éves (sajnos 12, mert "demokrácia" van, igaz, hogy illiberális) borzalma is, akkor akár össze is lehetne vonni az ünneplést - a kommunizmus áldozataira és az azt profin lekoppintó orbanizmus áldozataira való megemlékezés ürügyén.
relatív
A cím eleve anakronizmus, hiszen nem volt ' kommunizmus ' !

Tehát a cél - miszerint nincs meghatározva - a levegőben lóg !

A nácizmus, fasizmus viszont emberek millióit céltudatosan irtotta, így valószínűleg erre való célzást sejtet ez az emlékezés, ami nagyon IS indokolt, mert manapság ismét felütötte fejét ez az emberiség-ellenes törekvés több országban, így hazánkban IS !!!
Aki Én
@relatív: Meg volt bolsevizmus, ami emberek tízmillióinak életéért felelős.
relatív
@Aki Én: Ha már élezzük a kijelentések mögötti értelmet IS, akkor citálja valaki akár a bolsevizmus, akár milyen ' baloldali ' törekvésnek azt a törvényi-, vagy bármilyen fórumon kinyilatkoztatott határozatát, mely emberiségellenes !

A jobboldali, náci-, fasiszta megnyilvánulásokban viszont van ilyen.

Értelmes emberi törekvés szerint ezért kell a baloldali törekvéseket támogatni, annak ellenére IS, hogy vétlen, vagy emberi hanyagság miatt azok IS okoztak/okoznak hátrányokat az egyes embereknek.

Talán meg kellene gondolnia az egyes embereknek, kiket érdemes támogatni !
fahrenheit451
Lesz idő, amikor Orbán hibrid (alul fasiszta gatya, felül vörös nagy mellény) beteg rendszerének áldozataira fogunk emlékezni. Sajnos :(
Aki Én
@relatív: ...ezt most nem pontosan értem. A bolsevizmusnak több tízmillió áldozata van, ami nem határozat függő. De lehet, hogy félreértettelek.
Ezzel viszont nem szeretném a fasizmus áldozatait elbagatellizálni. Lehet, hogy ezt te értetted félre. Vagy ezt is én?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok