A Demokratikus Koalíció (DK) bizonyítottnak látja, hogy a Fideszhez és a párt volt pénztárnokához, Simicska Lajoshoz köthető Közgép Zrt. több mint háromszáz milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket az Orbán-kormány első két évében.

Erről Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a párt alelnöke beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Közgép sikeressége nem csak nekik, hanem az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalának is feltűnt. Egyes, a kormány által eddig nem cáfolt híresztelések szerint pedig az Európai Bizottság is levelet írt emiatt a kormányfőnek - hangzott el.

Közölte, a Demokratikus Koalíció széleskörű információgyűjtést végzett a témában, aminek során nyilvános adatbázisokból, állami szerveknél tájékozódtak. Ennek alapján megállapítható, hogy a Közgép alapvetően négy területen: a városközpont-fejújításokról; vízügyi beruházásokról; út-, vasút- és hídépítésekről; továbbá szenny- és hulladékgazdálkodásról szóló állami közbeszerzéseken nyert 2010-ben és 2011-ben - fejtette ki Molnár Csaba.  Kiemelte: a társaság hat esetben egyedüli indulóként, harmincegy másikban pedig konzorciumban győzött, amivel összesen bruttó 330 milliárd forint értékben juthatott állami, illetve uniós forrásokhoz.

A DK alelnöke beszélt arról is, hogy a Közgép "hatalmas fejlődésen ment át a kormányváltás óta". Elmondása alapján a cég 2010-ben 2 milliárd, egy évvel később pedig már 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki részvényeseinek, mindezt szerintük úgy, hogy a fent említett több mint háromszáz milliárd forintos állami megrendelés nagy részét még meg se kapta a vállalat.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz első kormányzása után ismét "szétosztja Magyarországot a haveroknak". Molnár Csaba úgy fogalmazott, Orbán Viktor Magyarország főrészvényesének tartja magát, akinek "társai a gazdasági élet után fokozatosan átveszik az irányítást az államban és a minisztériumokban is." Utóbbira példaként említette, hogy "Németh László fejlesztési miniszter mellett tanácsadóként dolgozik Nyerges Zsolt fideszközeli vállalkozó testvére, (...) az európai uniós pénzek elosztásának fő felelőse, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke pedig korábban a Közgépnél dolgozott vezető tisztségviselőként".

Molnár Csaba elmondta, a rendelkezésükre álló adatokkal csak az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalát tudják megkeresni azért, mert Magyarországon nem maradt olyan fórum, ahol szembeszállhatnának a Fidesszel. "Nem tudunk a rendőrséghez fordulni, mert azt kézben tartja a Fidesz, nem tudunk az ügyészséghez fordulni, mert annak élén a Fideszhez köthető Polt Péter áll, nem tudunk a számvevőszékhez fordulni, mert azt egy volt fideszes országgyűlés képviselő vezeti" - fogalmazott a DK alelnöke.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.