Török-paradicsom, tojásgyümölcs,- ilyen néven is ismerhetjük ezt az érett állapotban fénylően lilás, hosszúkás, semleges ízű zöldségfélét, amely világszerte közkedvelt ételek alapanyaga. Gondoljunk csak a görög muszakára, a francia ratatoulle-re, vagy a grillezett zöldségekből álló escavilada-ra, vagy az egyre népszerűbb Romániában rendszeresen fogyasztott zakuszkára. A Kelet-Indiából származó padlizsán – ami a burgonyafélék családjába tartozó zöldség- akkor a legízletesebb, ha eléri az 5-8 cm átmérőt, kemény csillogó sima héjú, sötétlila, kocsánya élénkzöld. Ellenkező esetben az íze kesernyés, a húsa rágós és élvezhetetlen, és szolanin- tartalma miatt mérgező is lehet. Jelentősége magas antioxidáns, ásványi-anyag és rosttartalmában rejlik, ami alacsony kalóriatartalommal (17 kcal/100 gramm) párosulva a diétás- fogyókúrás- és cukorbeteg- étrend alappillérévé teszi. Vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak, keserű-anyagai pedig hatékony görcsoldó és izomlazító hatással vannak az...

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.