Jelnleg is tart a Hallgatói Hálózat által szervezett tiltakozás az ELTE lágymányosi kampuszán. Az Index tudósítója szerint kb. ezer diák ment el tüntetni. A demonstráción kilencven százalékban fiatalok vannak, de ott van a jobbikos Dúró Dóra, az LMP-ből Jávor Benedek, Ertsey Katalin és Szabó Tímea, illetve Tamás Gáspár Miklós is.

Az MTI szerint több száz hallgató a kampusz északi épületének Gömb aulájában gyűlt össze. Az aulában a diákok több molinót helyeztek ki ilyen feliratokkal: "Ne szerződj, szerveződj!", "Vissza a jövőnket!", "Aki hülye az is marad!"

A szervezők a hallgatók előtt nyilatkozatot olvastak fel, majd annak egyes pontjait a diákok javaslataira - kisebb módosításokkal - a hallgatóság elfogadta. A dokumentumban egyebek mellett követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával, a felsőoktatási keretszámok két és fél évvel korábbi meghatározását, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Ezer diák tüntet az ELTE aulájában

Követelték továbbá, hogy minden képzési helyen legyen államilag támogatott hely, ne diszkriminálják az intézményeket azzal, hogy csak bizonyos egyetemek képzéseit támogatják. A hallgatók válaszul azt skandálták, "nem hagyjuk, nem hagyjuk!"

Az aulában többen - padokra állva - a képzési díj, a röghöz kötés és a keretszámok csökkentése ellen érveltek, és arról beszéltek, hogy a szegényeket kirekesztik az oktatásból, és a kormányzat az intézkedésekkel a társadalom jövőjét veszélyezteti.

Élő közvetítés az ELTE-n tartott hallgatói fórumról >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.