A szerzett, ún. autoimmun hólyagos bőrbetegségek csoportjában az elmúlt években új és új csoportokat ismertünk meg. A betegekben keringő ellenanyagok különböző, a hám integritását biztosító molekulák ellen irányulnak. Mind a “pemphigoid” mind a “pemphigus” különböző súlyosságú és eltérő klinikai képet mutató betegségek csoportját képezi. Terápiás szempontból különösen nagy szerepe van a gyógyszer provokálta és a paraneopláziás kórformák felismerésének. Eltérő patomechanizmusú autoimmun hólyagos kórkép a dermatitis herpetiformis Duhring, melynek jelentőségét a hátterében lappangva meghúzódó gluten sensitiv enteropathia ill. a társuló megbetegedések adják. Mindezen autoimmun kórképek kezelésében nagy jelentősége van a családorvos és a bőrgyógyász együttműködésének.

Feltöltő: Antica
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Egy cikkben magyarul kellene irni, nem orvosi nyelven...kevés " diplomás"
van ezen az oldalon:
Pl.: " a hátterében lappangva meghúzódó gluten sensitiv enteropathia "
Antica
hallgatag!
Nagyon igazad van, osztom a véleményed. Igyekszem majd a cikkeket közérthetőbbé tenni.
Köszönöm a hozzászólásod!
hallgatag
@Antica: köszi !! az entero -pathia zavart meg...:):)
Antica
Folyamatban van egy control kidolgozása a cikkekre. Viszont egészségügyi dolgokban néha nehéz az angol (latin) szavakat/szókapcsolatokat átültetni. Természetesen Mi is érezzük a közérthetőség jelentősségét, hiszen mit az az olyan hír, amit kevesen értenek. A jövőben igyekszünk nagyobb gondot fordítani rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.