A pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött a Tárki májusi felmérése szerint. Az intézet mérései szerint a hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken.

A május 15-21. között, ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív adatfelvétel összegzését a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán juttatta el az MTI-nek.

A kutatás szerint csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt. Azt írták, nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben lehet elmozdulásról beszélni.

Közölték, tavaly június óta 11-ről 7 százalékra olvadt a Jobbik tábora a teljes népesség körében, sőt az e havi 7 százalékos támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben.

Májusban a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a voksok 23 százalékát kapná, míg áprilisban 25 százalékon állt, az MSZP támogatottsága változatlanul 11 százalék.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49 százalékról májusra 46 százalékra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21 százalékot, májusban 22 százalékot szereztek volna egy "most vasárnapi" választáson.

A Tárki adatfelvétele szerint a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49 százalék után májusban 51 százalékot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9 százalékot követően májusra 7 százalékot ért el, míg a pártválasztók között a részesedése 17 százalékról 15 százalékra változott. Mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek.

Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2 százalékon, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3 százalék után májusban 4 százalékon áll.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult el, azaz az áprilisban mért 4 százalékos támogatottság és a májusi 5 százalék lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7 százalékról 10 százalékra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2-ről 3 százalékra módosult.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

űrbán
"Közölték, tavaly június óta 11-ről 7 százalékra olvadt a Jobbik tábora a teljes népesség körében"
Szegény primitív nácik, lassan rá kellene ébredni hogy a zsidózás, meg a palesztin tevebaszók farkának permanens leszopása nagyon kevéske.
A csúti tahó pártja viszont döbbenetesen jól áll, nem hiába no a média 98.9%-ban a kezükben van :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lantos
@Nauta: Remélem megengeded, hogy ne mondjam el neked, hogy te ki vagy:D
... kár volna, minden betűért:D
Dalton
@lantos: Természetesen, egyetlen bántó szavam sem lenne hozzád!
A Tündik bündije
A nép láthatóan támogatja a rezsiM csökkentést... :-)
entero
@Nauta: Te tényleg ennyire hülye vagy, hogy aki nem a Fidesz ellen van, az csakis én lehetek? Kezeltesd magad, mert komoly gondok vannak a fejedben. Te vagy ugyanaz űrbánnal, legalább a stíluson változtass egy kicsit, de szerintem nincs hozzá gógyid. Egyébként azt hallottad már, hogy a Hajdú BT károsultjainak kifizeti a Fidesz a 300 milliót? Nagyszerű ötlet a részükről, még ha csak a választások miatt is teszik. Nyugodj bele, 2014 - ben is nyerni fog a Fidesz, te pedig a boltost hibáztasd, ha drágább lett valami, ne a kormányt...:-))
kkalman
@Nauta: Hát, leépíthetnék már magukat.
senkifia68
A "csökkenés" igen relatív különösen ha a közvélemény kutatási adatokkal kampányol valaki.(k)
A Tárki rendszerint alá becsüli a FIDESZ támogatottságát, a Nézőpont ennek ellensúlyozására rendszerint túlbecsüli azt. A közvélemény kutatók ráadásul nem igen törik magukat a reprezentatív közönség folyamatos frissítésére azért adataik rendszerint átfedik korábbi értékeléseiket. Van ezeknél egy lényegesen korrektebb analizátor, az pedig nem más mint az időközi választások eredményei.
E tekintetben pedig nem sok jót ígér a jövő sem az MSZP-nek sem a Bajnai gang-nek.
A média persze harsogja a hülyeségeit, de ezzel tulajdonképpen azok vezetik meg saját magukat, akik hangerejükben és indulataikban vélik felfedezni választási erőfölényüket.

Aszzem sok baromsága mellett RON WERBER nyilatkozta nem olyan régen, hogy
"...nem a közvélemény kutatásokat kell megnyerni, hanem a választásokat.."

Nos e tekintetben -és főleg ha végre tudatosul a nyomulókban, hogy 2014-től lényegesen kisebb létszámú parlament irányítja az országot- véleményem szerint az, hogy 15-ről 13-ra csökkent, vagy 2-ről 3-ra nőtt a támogatottsága egy pártnak jelentéktelen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.