A Kúria várhatóan kedden dönt egy lakossági devizahitel-szerződés semmisségének megállapítása miatt indított perben – közölte a legfelsőbb bírói fórum vasárnap. Az ügy kulcsa: a Fővárosi Törvényszék szerint az árfolyamrést mégis feltüntetendő költségnek kell tekinteni. Mint ahogy sok más eset is, a mostani is „próbapernek” tekinthető: a svájcifrank-alapú hitelezésre nem vonatkozik külön jogszabály, vagyis az ítéletnek önmagán túlmutató jelentősége van.

Forrás: hetivalasz.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SLAakku
A bank szerint a szerződésben nem kell meghatározni az árfolyamrés mértékét, mert az nem költség, a vételi és eladási árfolyam alkalmazása a folyósítandó kölcsön, illetve a törlesztendő kölcsön összegének kiszámítását teszi lehetővé.
SLAakku
" A vitatott szerződés...
...egy devizaalapú lakossági fogyasztói kölcsönszerződés.

A szerződésben a hitel összegét és a tartozás összegét svájci frankban állapították meg, a kölcsön folyósítása és a törlesztő részletek megfizetése forintban történt.

A kölcsön összegének megállapítása a folyósítás napján érvényes, a bank által alkalmazott devizavételi árfolyamon, míg a svájci frankban nyilvántartott kölcsön egyes törlesztőrészleteinek megállapítása az adott részlet esedékessége napját megelőző napon érvényes, a hitelezők által alkalmazott devizaeladási árfolyamon történt.

A szerződés nem rögzíti a pénzügyi intézmény által a teljes hiteldíj mutató (THM) kiszámításakor a felek által nem vitatottan figyelembe vett árfolyamrés mértékét."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.