Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé a WikiLeaks, az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán. A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros szerepel – írta kedden internetes oldalán a Golosz Rossziji orosz rádió.

WikiLeaks: Budapest is az NSA lehallgató-központjai között van

Az anyagot, amelyet a Cryptome amerikai internetes szakportál is közétett, eredetileg a Der Spiegel új kiadásában is meg akarták jelentetni, végül azonban cenzúrázott változatban jelent meg, abból a városok több mint felét törölték.

A térkép szerint Moszkvában két ilyen központ is működik, az egyikben a titkosszolgálatok dolgozói személyesen dolgoznak, a másikban elektronikus eszközök végzik az adatgyűjtést.

A térképen ezen belül is árnyalt szerkezetet rajzoltak fel. Piros színnel jelölik azokat a helyeket, amelyeken "aktív megfigyelés" folyik, három város tartozik ide, közöttük van Belgrád. A zöld színnel jelölt városokban (összesen kettőben) műszaki eszközökkel (helyszínen lévő emberek nélkül) folyik a megfigyelő tevékenység. A szürke szín az "alvó központot" jelöli, ilyenből három van feltüntetve. A fennmaradó hetvennégy városban – így Moszkvában, Párizsban, Berlinben, Rómában, Madridban, Havannában,  Brazíliavárosban, Sanghajban, Kuvaitban, Bagdadban, Mexikóvárosban, Tbilisziben, Kijevben, Kínában (ott négy ilyen város is van), Hongkongban és Budapesten "kihelyezett személyzet" (staffed location) működik a bemutatott képanyag szerint.

A térképen szereplő felirat szerint a lehallgató-átjátszó központok felsorolása a 2010. augusztus 13-i állapotot tükrözi.

Az említett forrás szerint az SCS személyzete amerikai nagykövetségek és konzulátusok fedésében dolgozik. A CIA és az NSA ügynökei diplomáciai épületek mélyén dolgoznak, így munkájuk zavartalan. A nagykövetségekről történő lehallgatás törvénytelen, az SCS személyzete különleges, a mobiltelefon-hálózatról, a wifi-ről és a műholdas összeköttetésekről érkező jelek elfogására alkalmas berendezésekkel dolgozik – írta a rádió internetes oldala.

A prezentációból kiderül, hogy az Einstein-Castanet kódnevű jelelfogó berendezések a nagykövetségek felső emeletén vagy a tetőn helyezkednek el, ahol egyebek között polgári célú antennáknak álcázzák őket.

Az SCS rendszer nemcsak a levegőben továbbított adatok elfogására alkalmas, hanem segítségével konkrét embereket is meg lehet figyelni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Ha ezt Alfonzó megérhette volna!
,,-ide figyeljenek emberek!"
Végre valaki, rám is figyel!
Fontos vagyok!
Rám érdemes odafigyelni.
Én vagyok az úr?Mert az úr minden szavára figyeljetek!.Ne tévesszétek szem elől az urat!
Kövessétek az urat!
Hééé hé figyel valaki?
Nem?
Bakker akkor most mitévő legyek?
Na, na,lécci lécci lécci?
bakegya
Még mindíg jobb mint ha minden bokor alól a sunyisanya teríti a sárgacsekket, havonta többször!
Maralex
Legalább már tudjuk miért lehet könnyedén befolyásolni a politikusokat. A titkaikkal zsarolhatóak. A legjobb, hogy az NSA rendszerhez is hozzáférhet bárki némi Hacker tudással.
dömdödöm
Elképesztő baromságok hangzanak el a televítióban usa lehallgatás ügyben :-(
Usa nem közvetlen a terroristákat keresi hanem arra kiváncsi hogy ezeket a sejteket kik és mely államokban milyen szervezetek milyen módon és csatornákon keresztül pénzelik .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.