Bírói megbízatása alóli felmentésére tett javaslatot a Kecskeméti Törvényszék elnöke annak a bírónak az esetében, aki nem tudta igazolni vagyongyarapodását.

A Népszabadság csütörtöki számában megjelenteket megerősítve Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke az MTI-nek elmondta, november 19-én azonnali hatállyal felmentett a munkavégzés alól egy bírót, aki nem tudta bizonyítani az elmúlt három évben szerzett vagyonának eredetét.

Utalt arra, a bírók jogállásról szóló törvény előírja, hogy a bíráknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek a saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni.

A bíró márciusban adott vagyonbevallást, amelyet májusban az érintett jelenlétében összevetett a három évvel korábbival, és úgy ítélte meg, hogy a "bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni". A törvényszék elnöke ezért az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) eljárást kezdeményezett, amely novemberben zárult le.

Bicskei Ferenc kiemelte, hogy a 15 tagú bírói tanács – amelynek ő is tagja, de érintettség miatt ebben az eljárásban nem vett részt – úgy látta, hogy a kecskeméti bíró valamit eltitkolt bevallásában, mert az általa igazolt jövedelem nem nyújthatott fedezetet a bevallott vagyongyarapodásra.

A bírák jogállásáról szóló törvény alapján javaslatot tett Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a bíró felmentését – tette hozzá a törvényszék elnöke.

Ezzel párhuzamosan azonnal felfüggesztette a bírót a munkavégzés alól, mert már az önmagában felmondási ok, ha a bíró nem vallja be minden legális jövedelmét – mondta Bicskei Ferenc.

A bíró a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál a döntés ellen keresettel élhet – fűzte hozzá.

Az OBH elnökének és neki is az a határozott álláspontja, hogy feddhetetlennek kell lennie a bírósági szervezet minden tagjának, amiből az is következik, hogy "a bíró nemcsak a saját fedhetetlenségéért felelős, hanem a szervezetéért is" – fogalmazott Bicskei Ferenc, hozzátéve, hogy minden esetben következetesen fognak eljárni.

Az MTI kérdésére a törvényszék elnöke szólt arról, hogy az eljárásnak más következménye is lehet, de az már nem a bíróságra tartozik, abban a nyomozóhatóságnak lehet szerepe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.