Bajnai Gordon szerint független és a nyilvánosság előtt zajló vizsgálatra van szükség az állítólagos áfacsalások ügyében, és ehhez egy parlamenti vizsgálóbizottság is szükséges.

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken azt nyilatkozta az MTI-nek: ha igazak az állítások, amelyeket Horváth András, az adóhivatal egykori ellenőrzési koordinátora megfogalmazott, húsz év talán legnagyobb politikai botrányáról van szó, hiszen óriási kár érhette az államot.

Hogy kiderüljön, igazak-e a vádak, független és a nyilvánosság számára ellenőrizhető vizsgálat kell, ezért van szükség parlamenti vizsgálóbizottságra – mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, bátorít minden országgyűlési képviselőt, hogy támogassa az erről szóló kezdeményezést.

Az ügyben az LMP a független Ángyán Józseffel közösen javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amit a Jobbik és független képviselők – köztük a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizálók – is támogattak. Az MSZP-frakció viszont a Jobbik részvétele miatt nem csatlakozott (noha három szocialista képviselő aláírta az ívet), így egyelőre nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás.

Bajnai Gordon kérdésre válaszolva azt mondta, nem beszélt Mesterházy Attila MSZP-elnökkel arról, hogy a szocialisták támogassák a vizsgálóbizottság létrehozását. De, mint mondta, a korrupció elleni küzdelem olyan közös cél, amelyben minden pártnak egyet kell értenie, akkor is, ha semmi más közös nincs bennük.

Az Együtt-PM vezetője azt mondta: mivel Horváth András arról számolt be, hogy kormányzati pozícióban lévő politikusokat is megkeresett a rendelkezésére álló információkkal, olyan független vizsgálatra van szükség, amelyet a megnevezettek – még ha ártatlanok is – nem befolyásolhatnak. Ezért szerinte nem kielégítő, ha a kormányon, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon belül folyik vizsgálat. A szükséges eljárásokat az ügyészség végezheti el, de a nyilvánosságot egy vizsgálóbizottság teremtheti meg – mondta.

Az MTI kérdésre Bajnai Gordon közölte: miniszterelnökként nem volt információja a Horváth András által említett áfacsalási gyakorlatról, és erről szóló pletykák sem jutottak el hozzá. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az adóhatóság működésében jelentős változás állt be 2010 óta.

Szerinte ha igazak az egykori NAV-munkatárs állításai, rendszerszintű változások szükségesek az adóhatóságnál, hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Pontosan ezért jött nehezen össze a szövetség az MSZP és azE14PM között. Mert az MSZP nem akart garanciát adni a korrupció felszámolására. Amint ez megint kiderült, vannak ellenérdekelt tagok a soraikban (természetesen az elsőben). Felháborító hogy fél évvel a választások előtt meg merték lépni. Az ő hibájuk lesz ha Orbán megint 2/3-ot kap (ahogy 2010-ben is hagyóztak).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.