Törvényt sértene az Országgyűlés, ha ma vizsgálóbizottságot hozna létre Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításaival kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Indoklásul felidézte: az Országgyűlésről szóló törvénybe éppen a szocialisták javaslatára került be az a passzus, hogy vizsgálóbizottság csak olyan ügyben jöhessen létre, amely nem tisztázható interpellációval, kérdéssel, amely nem egyedi jogi felelősség megállapítására vonatkozik, és amely ügyben az Alkotmánybíróság, a számvevőszék, valamint az önkormányzatok saját hatáskörükben nem járhatnak el. Emellett nem terjedhet ki a vizsgálat olyan kérdésre sem, amelyben például büntető- vagy szabálysértési eljárás van folyamatban.

Mivel a volt adóhatósági dolgozó állításaival kapcsolatban "már mindenki mindenkit feljelentett", büntetőeljárások zajlanak, ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működésének vizsgálata az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik, két kizáró oka is van annak, hogy parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre NAV-ügyben – magyarázta Gulyás Gergely.

Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette, először a jogi felelősséget kell vizsgálni, és ha ezek után még van értelme, létrejöhet egy parlamenti vizsgálóbizottság – mondta a Fidesz politikusa.

Szerinte mindezek miatt színjáték az az ellenzéki törekvés, amely a vizsgálóbizottsághoz szükséges aláírások összegyűjtésére vonatkozik, hiszen az országgyűlési törvény jelentette objektív akadály miatt "semmilyen jelentősen nincs annak", hogy a testület létrehozását hány képviselő támogatja.

A NAV-ügyben az LMP a független Ángyán Józseffel közösen javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amit a Jobbik és független képviselők – köztük a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizálók – is támogattak. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Eddig valahogy nem okozott gondok a törvények módosítása, foltozása, csorbítása, ha az érdek úgy kívánta... Hirtelen milyen szemérmesek lettek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szablyafűrész
Amióta Giró-Szesz megaszonta, hogy árt a zországnai, ha qasok aljasság, mutyi és csoportos tolvajlás napvilágra kerül, azóta még a kereszt-tény de-mokák is megjavultak !
kedwes
@palika: Már kiadta a vezír:
Aki magyar az fideSSes!
A többim értéktelen!
coyote3
Ez a Gulyás ügyes lény. Képes úgy beszélni, hogy a nyelve a zsírdisznó seggében van...
joopapa
@coyote3: Igen mert két "tannyelvű" iskolába járt.
Desischado
Ez persze törvénysértő lenne! hogyne, nehogy még kiderüljön róluk, mekkora ordas rablók!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.