A büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhetné meg működését az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az állami adóhatóság 2002 és 2013 közötti kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát vizsgálná. Az erről szóló bizottsági módosító indítvány benyújtásáról hétfőn döntött az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

A vizsgálóbizottság létrehozását Schiffer András (LMP) és Ángyán József (független) kezdeményezte, ahhoz összegyűjtötték a szükséges 78 képviselői aláírást. Az aláírásgyűjtő lapokat az LMP-sek mellett, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért politikusai, illetve független képviselők írták alá.

A vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag meghozott döntésével tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta. Döntött arról is, hogy bizottsági módosító indítványt nyújtanak be, miszerint az országgyűlési törvényre tekintettel az Országgyűlés megállapítja, hogy a vizsgálat tárgyában büntetőeljárás van folyamatban, így a bizottság működése megkezdésének előfeltétele, hogy a hivatkozott eljárás eredménnyel lezáruljon. A bizottság ennek megfelelően akkor kezdi meg a működését, ha a vizsgálat tárgyában indult büntetőeljárás büntetőjogi felelősséget állapít meg.

Az országgyűlési törvény szerint a vizsgálóbizottság vizsgálatának tárgya nem terjedhet ki olyan ügyre, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

Az előterjesztő Schiffer András a bizottsági vitában hangsúlyozta, hogy a vizsgálóbizottság tevékenysége nem vonatkozna folyamatban lévő büntetőügyre. Egy parlamenti vizsgálóbizottság nem veheti át a nyomozó hatóságok szerepét – tette hozzá. Arra kíváncsiak, hogy 2002-től korábbi vagy jelenlegi kormányzati személyek konkrét adóügyekben adtak-e utasításokat. Továbbá arra is, hogy az adóhatóság átalakítása mennyiben tette lehetővé azt, amit Horváth András volt adóhatósági munkatárs jelentésében leírt – közölte.

Szerinte alapvető nemzetgazdasági érdek megvizsgálni, hogy az adóhatóság szervezeti rendszere kellő hatékonysággal zárja ki az ilyen volumenű családosakat.

A képviselő nem támogatta a bizottsági módosító indítvány benyújtását, mert szerinte az a vizsgálóbizottság "kiherélését" jelenti, és azt is, hogy ebben a ciklusban nem fog létrejönni a testület és a Fidesz nem akarja kivizsgálni az ügyet. Többször is hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nincs büntetőeljárás, ha olyan kérdésbe ütközne a vizsgálóbizottság tevékenysége, amelyben büntetőeljárás folyik, akkor meg kell állítani a vizsgálatot.

Gulyás Gergely (Fidesz) az országgyűlési törvény vonatkozó rendelkezésére utalva úgy értékelte, az ellenzékiek arra tesznek kísérletet, hogy a törvénybe az MSZP javaslatára bekerült rendelkezést megszegjék. Az ügy azért került elő, mert Horváth András azzal vádolta meg az adóhivatalt, hogy szemet hunyt áfacsalások miatt, emiatt büntetőeljárás van folyamatban. Fontosnak tartják a politikai tanulságok levonását – folytatta –, ezért javasolják a módosító indítvány benyújtását: legyen vizsgálóbizottság, de csak ha a büntetőeljárás lezárul.

Szerinte az ellenzéki képviselők azt a téves látszatot keltik, mintha a Horváth András által megfogalmazott vádak kivizsgálásra a bizottság alkalmas lenne.

Bárándy Gergely (MSZP) szerint a kormánypárti képviselők újabb és újabb indokokat keresnek, miért ne kelljen kivizsgálni egy ilyen ügyet. Hozzátette: a büntetőügy semmilyen szempontból nem akadályozza azt, hogy egy rendszerszintűen rossz, korrupt működésre az Országgyűlés megkeresse a választ, hogy azt meg lehessen szüntetni.

A bizottsági módosító indítványt szégyennek nevezte, mivel szerinte a büntetőeljárás hosszú évekig is eltarthat, így testület sem nem állhat fel hosszú évekig.

Staudt Gábor (Jobbik) trükkösnek nevezte a módosító javaslatot, mert az ad is valamit, de úgy, hogy mégsem ad semmit, sőt az idők végezetéig el lehet húzni a bizottság felállítását. Ha a büntetőjogi felelősség megállapítása megtörténik, utána minek vizsgálóbizottságot felállítani? – kérdezte.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Normális, demokratikus országban már Horváth András bejelentése
alapján aznap az Ügyészségnek kellett volna elinditani a
nyomozást, és nem hagyni hetekig, hónapokig húzni,
halasztani...Vagy el fognak tünni a bizonyítékok, vagy
elévül...ugyanis jön a Karácsony !!! Menekül a felelösség
elöl mindenki, aki az ügyben érintett !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
Ha másért nem azért lenne érdeke a kormánynak is? a vizsgálóbizottság felállítása mert ha valóban korrigálni kell a NAV kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát, akkor mire a büntető ügyi eljárás lezárul, a m a g y a r emberek több ezer Milliárdot veszíthetnek a rossz gyakorlat miatt. Ezt pedig a nemzeti kormány biztosan nem szeretné???
human
December 28-án demonstráció lesz a NAV ügy kivizsgálása és Horváth András mellett.
"Az alkotmány nem játék" szervezi.
www.facebook.com/azalkotmanynemjatek?fref=ts
hattorihanna
@világlátó: Így igaz,de sajnos akkor is azt kell hogy mondjam,a jelenlegi rendszernél rosszabb,és a magyar népnek többet ártó,még nem volt a történelem folyamán.Így ha két rossz közül kell választani,akkor a kisebb rosszra fogok voksolni,vagy pedig a DK-ra./A jobbik nálam nem rúghat labdába./Amit az mszp művelt,azt nem éreztük a bőrünkön,mert volt benne valami mérték,de amit a fidesz művel,az egyszerűen határtalan leamortizálása az egész országnak,és a benne élő embereknek.
hetöndöe
@szablyafűrész: 2006-ban a125 bruttómnak 92 volt a nettója,most 81800 ft lenne.
világlátó
@hattorihanna: Időközben találtam egy hozzászólást, amitől rendesen " kiakadtam " Nem mintha ennyire tájékozatlan lennék, de így összerakva még nem láttam együtt, egy nevezőn az Mszp.-t és a Fideszt. Ahol élek, itt is mindig tetten érték az összeboruló két párt vezető képviselőit, de azt gondoltam ez egy provinciális haverkodás. Hogy ez évtizedek óta összehangolt parasztvakítás, arra nem mertem gondolni. Feltettem a facebookra is. Beszólunk a cime : http::// beszolunk.hu/bizonyitek-hogy-az-mszp-es-fidesz-ugyanaz... Sajnos elveszett a maradék illúzióm is. Így nincs más választási lehetőségem mint a DK. Nem véletlenül írtóznak tőle mindketten. A szemétség teteje, hogy a DK.-s szavazókat akarják elcsábítani. Nyilvánvalóan éppen arra számítva, mint ahogy Te is nyilatkozol.A kisebbik rossz? Mikor , melyik? Az LMP . kár hogy a nevető harmadik akar lenni. És aztán? Hogyan tovább? Lehet, a parlamentet elátkozták. Ha kijönnek onnan, nem mind " hibás termék ", csak együtt és ott bent.
Érdekes, izgalmas, de mindenképpen kivezető út reményével kívánok Neked Boldogabb Új Évet !
hattorihanna
@világlátó: Köszönöm és viszont kívánom neked is! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.