A Fővárosi Főügyészség elutasította a Horváth András volt adóhivatali dolgozónál tartott házkutatás és lefoglalást elrendelő határozat ellen bejelentett panaszt.

A főügyészség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés indoka az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentésére indult ügyben megállapítható bűncselekmény gyanúja, a lefoglalt dolgok pedig bizonyítékot képezhetnek, ezért a házkutatás és a lefoglalás törvényes és megalapozott volt.

Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a NAV feljelentése alapján sem személyes adattal visszaélés, sem hivatali visszaélés bűntette nem volt megállapítható, hanem – a nyomozóhatóság minősítésétől eltérően – információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúját kelti. Mint írták: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gyanú kizárólag arra vonatkozik, hogy a feljelentett – az adóhatóság munkatársaként – jogosulatlanul gyűjtött, illetve tárolt olyan adatokat, amelyek semmilyen formában nem kapcsolódtak a munkaköréhez.

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja le – olvasható az ügyészség közleményében.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, az ügyészség kifejezte azt az álláspontját a nyomozóhatóságnak, hogy célszerűbb lett volna a házkutatást és a lefoglalást a Horváth András feljelentése alapján indult alapügyben végrehajtani, ez azonban nem teszi törvénysértővé a nála tett házkutatást és lefoglalást, mivel a NAV feljelentése alapján ez indokolt volt.

Horváth András korábbi adóhivatali dolgozó november elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. Ez alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás keretében december 19-én házkutatást tartottak Horváth Andrásnál. Az Origo aznapi cikkében azt írta: a rendőrök elvitték Horváth András számítógépének merevlemezét és számos iratot. Horváth András az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: nem készített másolatot, mindent odaadott a nyomozóknak. Hozzátette: a házkutatás során szembesült azzal, hogy három bűncselekmény – személyes adattal való visszaélés, rágalmazás és hivatali visszaélés – ügyében nyomoznak ellene.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hát most sem tudtuk meg az ügyészségtől, hogy hol tart a NAV-os korrupció kivizsgálása. Esetleg tartottak már abban az ügyben házkutatást, lefoglalást? Mert Horváth ellen nagyon gyorsan tudtak lépni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
QQríkú
Az éjszaka volt közöttünk egy idős ügyvéd is.
Szerinte a nem célirányosan fellelt adatok egy ilyen ügyben nem mérvadóak (irrele reve valamit mondott), azokat felhasználni nem lenne szabad.
Persze Orbánia parasztlandban bármi elképzelhető.
nahát
Horváth egy báb, akit az ellenzék próbál mozgatni.. csak félnek hogy rájuk is ráég a saját mocskuk!
Ezt nem lehet csak az aktuális kormányra ráverni! Ez itt a gond!
aha
az ellenzéknek annyira mindegy...hiszen nagyon jól tudják, hogy az első dátum a zöld dossziéban 2007-es. nincs több lapjuk. ütni kell a vasat ...még azon az áron is hátha 1 ezrelék esélyük van arra hogy asaját mocskuk ne temesse be őket. senkinek nelegyen kétsége befogja temetni őket. az idő még nem érkezett el.(ennyire amatőrnek nézni a kormányt uram isten...napnál világosabb ,hogy a kormány minden sort ismer.majd pont egy horváth fog boritani??...ugyan emberek...)
aha
@hetöndöe: ...nem volt igaza ! te is tudod nem volt igaza. sem bal, sem jobb..sem középsős politikusnak nincs helye lámpavason lógni...abbol már elég volt . Istennek van hivatala itélkezni eleveneken,,és holtakon. nekünk pont elég a szavazófülke. azzal is rendet lehet csinálni. Mivel roladsem tételezem föl hogy lámpavaspárti volnál ezért is kivánok Boldog Újévet.
human
@QQríkú: Igen, elképzelhető hogy irreleváns, azaz nincs jelentősége (legalábbis az adott ügy szempontjából).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.