A Fővárosi Főügyészség elutasította a Horváth András volt adóhivatali dolgozónál tartott házkutatás és lefoglalást elrendelő határozat ellen bejelentett panaszt.

A főügyészség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés indoka az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentésére indult ügyben megállapítható bűncselekmény gyanúja, a lefoglalt dolgok pedig bizonyítékot képezhetnek, ezért a házkutatás és a lefoglalás törvényes és megalapozott volt.

Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a NAV feljelentése alapján sem személyes adattal visszaélés, sem hivatali visszaélés bűntette nem volt megállapítható, hanem – a nyomozóhatóság minősítésétől eltérően – információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúját kelti. Mint írták: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a gyanú kizárólag arra vonatkozik, hogy a feljelentett – az adóhatóság munkatársaként – jogosulatlanul gyűjtött, illetve tárolt olyan adatokat, amelyek semmilyen formában nem kapcsolódtak a munkaköréhez.

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja le – olvasható az ügyészség közleményében.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, az ügyészség kifejezte azt az álláspontját a nyomozóhatóságnak, hogy célszerűbb lett volna a házkutatást és a lefoglalást a Horváth András feljelentése alapján indult alapügyben végrehajtani, ez azonban nem teszi törvénysértővé a nála tett házkutatást és lefoglalást, mivel a NAV feljelentése alapján ez indokolt volt.

Horváth András korábbi adóhivatali dolgozó november elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. Ez alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 11-én nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás keretében december 19-én házkutatást tartottak Horváth Andrásnál. Az Origo aznapi cikkében azt írta: a rendőrök elvitték Horváth András számítógépének merevlemezét és számos iratot. Horváth András az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: nem készített másolatot, mindent odaadott a nyomozóknak. Hozzátette: a házkutatás során szembesült azzal, hogy három bűncselekmény – személyes adattal való visszaélés, rágalmazás és hivatali visszaélés – ügyében nyomoznak ellene.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hát most sem tudtuk meg az ügyészségtől, hogy hol tart a NAV-os korrupció kivizsgálása. Esetleg tartottak már abban az ügyben házkutatást, lefoglalást? Mert Horváth ellen nagyon gyorsan tudtak lépni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Tootsy
Horvathnak meg kellett tennie ezt a lepest - panaszt tenni a jogtalan eljaras es hazkutatas miatt -, de az ugyeszseg csak droton rangatott marionett-babuk sokasaga, akiknek a kenyerado gazda mondja meg, hogy mit es hogyan lepjen, dontson. Csoda lett volna, ha helyt ad Horvath ur panaszanak, hiszen lehet, hogy a fel ugyeszseg is nyakig benne van az ugyben, mint esetleges adocsalo (nem AFA-val jatszva, csak egyszeruen adot-nem-befizetve is lehet adot csalni...:o(((

Csak legyen tovabbra is kitartasa Horvath urnak, es jusson el mindenhova, kulfoldre is, az Unio megfelelo jogasz bizottsagaba, na meg a Transparency International-ba is, akik a korrupciot, csalast figyelik, atvilagitva a rendszereket
eberti
Előbb menedékjogot kellett volna kérnie,utána a nyilvánosság...
Pálinkafőző Rézüst
Bravó efftássak! Előre a sztalini úton! baxxxátokmeg...
human
Hát most sem tudtuk meg az ügyészségtől, hogy hol tart a NAV-os korrupció kivizsgálása. Esetleg tartottak már abban az ügyben házkutatást, lefoglalást? Mert Horváth ellen nagyon gyorsan tudtak lépni.
silber13
@human: Nem is fogod megtudni. Nem csak a megtörtént dolgokértjár lé, hanem azért i ,ha nem történik meg...
A Tündik bündije
...és felcsúti pocakmaca, cserébe a jól végzett munkáért, ismét megsimogatta Polt elvtárs buksiját.
Itt a vége, fuss el véle.
hallgatag
Ez az egész " ügy " csak arra való volt, hogy a hozz´szólókat két
táborra ossza...Részemröl megyek, és hányok egy nagyot...
No comment, ez volt a várható " vizsgálat " eredménye ...
BUÉK mindenkinek !!!
rakoczi
Egy ilyen bizonyítékokkal alátámasztott vádat,mint amit Horváth András tett,azonnali alapos vizsgálatnak kellett volna hogy kövessen (független szakemberek bevonásával),mert amíg ez nem történik meg,elveszíti az intézmény a hitelét,ami az adózási morálban beláthatatlan következményeket eredményezhet. (ami törvénytelen lehet,de nem teljesen indokolatlan)!!!...
F_Viktor
@rakoczi: Amíg az ügyészséget Polt irányítja, addig minden hasonló, fityeszre terhelő ügy vége hasonló lesz, mint ami volt (szintén Polt irányítása alatt) a fityesz székház eladásában, a Kaya Ibrahim, Josip Tot és hasonló ki nem vizsgált esetekben.

Postod második feléhez annyit tennék hozzá, hogy én már akkor mondtam, hogy ne fizessünk adót polgári engedetlenség címszóval, mikor Horváth első nyilatkozatai megjelentek. :-)
bukfenc
A POL POT által idomított polt pointertől mit vártatok??
Ez a "polcon" tartott polt még a családját is beáldozná, ha a csúti törpedisznónak ahhoz támadna kedve...

Tényleg "hányadék banda"...
Ha a gyűlölet ölne ezek már rég elporladtak volna...
kominar
Csoda hogy,egyre több ember elhagyja az országot.
coyote3
Persze, hogy elutasította, hisz ebben a kommunista rendszerben nem illik feljelenteni az erőszak szervezeteket:)
gabrella
Maffiabíróság még a bűn leleplezőjét akarja büntetni. Szégyenország!
bakegya
Jogban járó büntetett a magyar-orbán polt által csúcsrajáratja a saját érdekeltségével megfűszerezve ezt a kiváltságot.
dömdödöm
információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúját kelti

Ezt a marhaságot , totál értelmetlen a vád :-(
kkalman
Ha pártunk és kormányunk tisztába szeretné tenni ezt az ügyet, akkor Horváth András vegzálása mellett, de inkább már előtte, vagy helyett, alapos házkutatást kellett volna elrendelni az érintetteknél, többek között a NAV-nál is.
Így csak a szart kenegetik innen oda, onnan meg vissza, addig, amíg Horváth Andrást nem hozzák ki bűnösnek, és ítélik el évekre.
Desischado
Ez természetes, nem is vártam mást! Amíg nem lesz független kormányunk, addig nem is lesz vizsgálat! Horváth úrnak az Unió illetékeseihez kell fordulnia! Drukkolok neki! Ezt teszi minden becsületes ember! Hajrá, Horváth András, az emberek többsége ön mellett áll!
creativehun
Ha bárkinek is szemernyi kétsége lett volna arról,hogyan is mennek itt mifelénk a dolgok...akkor az most elgondolkozhat egy kicsit! Jog előtti egyenlőség,jogállamiság?! Ugyan már,kérem! Egy vicc az egész! Egy szánalmas vicc,amin nincs kedvünk nevetni mert mi vagyunk a szenvedő alanyai!
mariaberta
Hirtelen nem jut az eszembe, ki is a főügyész?
Gyuri Géderről
Nagyon történelem szaga van ennek az egész eljárásnak.
Ezt a módszert alkalmazta anno, Horthy, Szálasi, és Rákosi által irányított hatóság.
Kettő harmaddal ezt a demokráciát akarta az ország.
kukac50
Bele bukna az egész Fidesz ha becsületesen kivizsgálnák azokat az ügyeket amit Horváth András a zöld dossziéban tartott.
Feraj49
Hiszen ez várható,borítékolható volt. Nem a bejelentőt kéne csesztetni,hanem a "vádak"igazságtartalmát vizsgálni ! Utána lehetne a bejelentő ellen vizsgálatot indítani,ha nem igaz amit állít. Gondolom Horváth sem hülye,hogy hamis váddal illessen bárkit is !
hetöndöe
@rakoczi: Az adózási morál már így is a béka segge alatt van,azonban ezeket az ügyeket látván azok is elfognak gondolkodni a csaláson,akik eddig becsülettel fizettek.
hetöndöe
Valaha volt osztályfőnököm,irodalom és történelemtanárom mondá,addig nem lesz rend,míg nem lógnak politikusok a lámpavason.
Lehet,hogy igaza volt?
törökbasa
A Főügyész Úr sem ártatlan,messzire elér a keze,nagyon jól tudja hogy a felső körökhöz vezetnek a szálak.Féltve az állását, még szép hogy nem fog tenni semmit hiszen akkor Ő-saját maga is bajba kerülne.Neki viszont az a kötelessége,hogy a bárókat,grófokat és a hercegeket kiszolgálja és megvédje őket.Ezeken felül az összes többi fejeket le lehet vágni,nem számít, vagyunk elegen.Sajnos kis ékszerdobozos kis hazánkban itt kezdődik az igazi korrupció.Az összes többi csak mese habbal.Sokszor írtam, ez a kis ország többet elbír mint Amerika.
szablyafűrész
Mit vártok egy olyan mutyisztánban, ahol a szavazók 53 %-ának voksával 2/3-ot lehet nyerni ?
QQríkú
Az éjszaka volt közöttünk egy idős ügyvéd is.
Szerinte a nem célirányosan fellelt adatok egy ilyen ügyben nem mérvadóak (irrele reve valamit mondott), azokat felhasználni nem lenne szabad.
Persze Orbánia parasztlandban bármi elképzelhető.
nahát
Horváth egy báb, akit az ellenzék próbál mozgatni.. csak félnek hogy rájuk is ráég a saját mocskuk!
Ezt nem lehet csak az aktuális kormányra ráverni! Ez itt a gond!
aha
az ellenzéknek annyira mindegy...hiszen nagyon jól tudják, hogy az első dátum a zöld dossziéban 2007-es. nincs több lapjuk. ütni kell a vasat ...még azon az áron is hátha 1 ezrelék esélyük van arra hogy asaját mocskuk ne temesse be őket. senkinek nelegyen kétsége befogja temetni őket. az idő még nem érkezett el.(ennyire amatőrnek nézni a kormányt uram isten...napnál világosabb ,hogy a kormány minden sort ismer.majd pont egy horváth fog boritani??...ugyan emberek...)
aha
@hetöndöe: ...nem volt igaza ! te is tudod nem volt igaza. sem bal, sem jobb..sem középsős politikusnak nincs helye lámpavason lógni...abbol már elég volt . Istennek van hivatala itélkezni eleveneken,,és holtakon. nekünk pont elég a szavazófülke. azzal is rendet lehet csinálni. Mivel roladsem tételezem föl hogy lámpavaspárti volnál ezért is kivánok Boldog Újévet.
human
@QQríkú: Igen, elképzelhető hogy irreleváns, azaz nincs jelentősége (legalábbis az adott ügy szempontjából).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.