Ismét nőtt az eladott használtautók száma 2013 utolsó negyedévében, a használtautó-index 4,7 százalékponttal 110,8 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest – közölte a Használtautó.hu hírportál kedden.

A portál szerint miközben tovább bővült a belföldi használtautók adás-vételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is 1 százalékkal 1,498 millió forintra emelkedett az előző negyedévihez képest. Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám 110,8 százalékra emelkedett, ami a 2012. év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg.

A közlemény idézi Szemes Árpádot, a Használtautó.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: lassan, de folyamatosan növekszik a gazdát cserélő két év alatti használt autók volumene – a portálon 2012-höz képest 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú autókra –, ezzel egy időben pedig az eladott új autókkal, illetve az importált használt autókkal váltott korábbi, idősebb gépjárművek is egyre érzékelhetőbb mértékben kezdik pörgetni a hazai használtautó-piacot.

A szakértő szerint míg két éve még az új autók forgalomba helyezése jelentette a hazai használtautó-piac fő utánpótlási forrását, az idén már egyértelműen a használtautó-importnak van nagyobb jelentősége.

A közlemény szerint a 2013-as év utolsó negyedévében – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél 6 százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon.

Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: az utolsó negyedévben már közel 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket.

Szemes Árpád szerint mivel a használtautó-import keretében átlagosan 9-10 éves autók kerülnek be az országba, a néhány éves járművek kínálatát csupán az új autók eladásának bővülése tudná stabilan bővíteni. Ez a szegmens azonban a megtakarítások alacsony szintje és a csak lassan újrainduló finanszírozás miatt 2014-ben is csak szerény mértékben tud majd bővülni. Ezért, miközben a használtautó-piac növekedése várhatóan tovább folytatódik, az átlagárak számottevő emelkedésére a járműpark korosodása miatt aligha lehet számítani – vélekedett a szakértő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.