Nagyon jól alakulnak, és a chilei magyar nagykövetség megnyitásával új korszakba léptek a magyar-chilei kapcsolatok – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a Parlamentben.

Kövér: új korszakba léptek a magyar-chilei kapcsolatok

A házelnök fogadta Edmundo Eluchans Urendát, a chilei képviselőház elnökét, majd úgy nyilatkozott, hogy Chile nagyon fontos ország a latin-amerikai térségben, érdemes tőle tanulni, hiszen gazdasági mutatói felveszik a versenyt az EU régi tagállamaival is, politikai rendszere pedig stabil, a politikai elit szembenálló oldalainak a konszenzusra való képességén alapul. Chile igen figyelemreméltó fejlődést mutat a demokrácia megteremtése óta eltelt időben gazdasági és politikai tekintetben is – mutatott rá.

A magyar-chilei kapcsolatok építése beleillik a magyar kormány külpolitikai stratégiájába, amely szerint "az euroatlanti integráció sikeres végrehajtása után az egyre inkább globalizálódó világban új kapcsolatokat, új területeket kell találnunk" elsősorban a gazdasági lehetőségek kibontakoztatása érdekében – mondta Kövér László.

Emlékeztetett: a rendszerváltozás óta harmadik alkalommal látogat a chilei képviselőház elnöke Magyarországra, és magyar házelnök is háromszor járt már Chilében.

Edmundo Eluchans Urenda jelenlegi látogatása azért emelkedik ki a korábbiak sorából, mert a chilei magyar nagykövetség néhány nappal korábbi megnyitásával új korszakba léptek a kétoldalú kapcsolatok – magyarázta. Hozzáfűzte: ezt a külképviseletet az előző kormány 2009-ben pénzügyi megfontolásokra hivatkozva zárta be.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok jelenleg "a lehetőségek alatt" vannak, a kereskedelem és a befektetések tekintetében is bőségesen van lehetőség az előrelépésre, ahogyan az oktatási, tudományos és kulturális kapcsolatok esetében is.

A politikai kapcsolattartás éppen azt a célt szolgálja, hogy összekösse a két ország vállalkozóit, intézményeit, egyetemeit, diákjait, közösségeit és polgárait hogy minél több szállal kapcsolódjanak egymáshoz – mondta Kövér László.

Edmundo Eluchans Urenda kiemelte: Chile célja a kiváló politikai kapcsolatok kialakítása Magyarországgal, ami hatalmas lehetőségeket kínálna a latin-amerikai országnak egyebek mellett a tudomány, a technológiák, a megújuló energiaforrások és az idegenforgalom területén. Emellett a jó politikai kapcsolatok a két ország közötti együttműködés alapját is jelentik – mondta.

Chile nagy tisztelettel és nagyrabecsüléssel tekint Magyarország történelmére, hiszen a magyar nép számtalan alkalommal "csinált forradalmat" – fogalmazott. Hozzátette: Chile nagyon sokat tanulhat Magyarországtól.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Qrvára hiányoznak ide a chileiek, meg a hasonlók...
Mobil123
jajjj !! Csak nem újabb cseresznye behozatal lesz???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.