Huszonöt millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Shell Hungary Zrt.-re, mivel megtévesztette a fogyasztókat – közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A GVH úgy ítélte meg, bár a Shell Hungary Zrt. a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be, a fogyasztók egy nem elhanyagolható része nem tapasztalta ezt.

A közlemény ugyanakkor kitért arra is, hogy a tények – azaz a különböző tesztek adatai – azt mutatták, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára a tankonkénti akár 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás.

Ezért a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a két üzemanyag használatával üzemanyag is megtakarítható; továbbá 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt is állította, hogy a Shell két üzemanyagának alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A GVH közlése szerint súlyosító körülménynek minősült az ügyben, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el. Enyhítő körülménynek számított viszont a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése – olvasható a közleményben.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
...és azt az autóst, aki tankolt és utána180-al
száguldozott az autópályán,nyilván nem fogyasztott
kevesebbet...
pbalage
A Shell pártján állok. A magyar hatóságok csak azt nézik, kit hogyan lehet megbüntetni, az innováció, meg hasonló szavak ismeretlenek számukra, csak a FIZESS szó a menő.
Undorító az egész társaság.
berkabela
A gazdasági életben és a politikában természetes a vetélkedés!Én pl. ÖMV párti vagyok.Nem sorolom miért, mert az már reklám.Mindenesetre,-többször átverni valakit-az már művészet.Sajnos vannak helyek,ahol nincs választék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.