A tapasztalatok szerint az országban növekszik azon gyerekek száma, akik igénybe veszik az általános iskolákban a tavaly szeptemberben bevezetett délutáni nyitva tartást – közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Hoffmann Rózsa a térségi iskolaigazgatókkal és tankerületi igazgatókkal tartott szakmai beszélgetés után elmondta: a környékbeli iskolák vezetői arról számoltak be, hogy a nagyobb létszámban, délutáni foglalkozáson részt vevő gyerekek körében ebben az évben feleannyi volt a félévi bukás, mint tavaly.

A rendszeres foglalkoztatásuk, vagyis az, hogy tanulhatnak és játszhatnak délutánonként, törődnek velük a pedagógusok, nagyon jól hat a szellemi fejlődésükre – közölte az államtitkár, hozzátéve, az intézkedés bevezetésekor ez is fontos célja volt a szaktárcának.

A 2011-es köznevelési törvény alapján 2013 szeptemberétől az általános iskolákban délután négy óráig, igény esetén öt óráig foglalkozásokat kell kínálni a gyerekeknek; a foglalkozásokon nem kötelező a részvétel.

Hoffmann Rózsa szintén eredménynek nevezte, hogy a tapasztalatok szerint nagyon népszerűek az országnak ebben a felében a hit- és erkölcstan órák. Vannak iskolák, ahol minden gyerek ezt választotta – folytatta –, ráadásul emellett még a fakultatív hittanoktatást igénylők száma is növekedett.

"Ez jó, hiszen Magyarország erkölcsi felemelkedése olyan vágya, kívánsága volt a magyar társadalomnak, amelyről a 2010-es országgyűlési választások egyértelműen meggyőztek bennünket" – fogalmazott Hoffmann Rózsa. Az államtitkár közlése szerint szintén kedvező, hogy az egyházak egyre nagyobb szerepet vállalnak az oktatásból és nevelésből, mivel a keresztény egyházak tanításában a legfontosabb parancs a szeretet. A szeretet a pedagógiának is a legfontosabb parancsa, ezért ez a kettő összetartozik, ettől csak jó eredményeket várhatunk – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Tájékoztatása szerint a szakmai beszélgetésen az iskola- és taneszköz-fejlesztésekről is érkeztek hozzá kérdések, így szavai szerint kellő impulzust és megrendelést kapott a szaktárca és a kormány arra nézve, hogyan folytatódjon a következő években az oktatás irányítása.

Nagy dolgok történtek és történnek az országban a köznevelés területén, amit 2011 óta már nem közoktatásnak hívnak, kifejezve azt az érték- és szemléletbeli változást, amely elindult és érzékelhetően jelen van ebben a térségben – jelentette ki az államtitkár.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatót követően Simon Miklós (Fidesz) térségi országgyűlési képviselő és Kovács Sándor, a megyei önkormányzat fideszes alelnöke társaságában szakmai fórumon vett részt.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
mert a szülők egyre többet dolgoznak
mert a nagyszülők is dolgoznak hogy megéljenek
mert a Ratkó gyerekek gyerekeinek a gyerekei járnak most iskolába -tehát még többen vannak egy ideig -
mert olyan a közbiztonság hogy már nem lóghat a gyerek nyakában a lakáskulcs
...
a délutáni bentmaradás az iskolában inkább kényszer mint siker
SpamKontroll
Én imádtam a napközit... Legalábbis egy tanár néni miatt... Aztán már amikor nem ő volt, akkor már nem érdekelt annyira.. Nagy Britanniában megáll az élet 15 órakor vagy még előbb, amikor a kicsikért menni kell a suliba... Ha jók a foglalkozások, akkor a gyermek előnyére válik... A szülőnek meg nem kell idegeskednie, hogy az utcán van-e a gyerek? Igaz, nem olvastam el Rózsa néni fenntebbi pátoszos szövegét...
miazavalami
csak halkan jegyzem meg, hittant mindig lehetett tanítani az országban.
nemkati
@SpamKontroll: Eddig elsőre mindig bizalommal voltam mindenki felé, amíg meg nem bizonyosodtam róla, hogy a bizalom jogos, vagy ellenkezőleg, elhamarkodott volt. Most amit a kormányon levőktől hallok, az első, ami gondolok, hogy hazudnak. Köszönjük, Fidesz!
Így aztán befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy Rózsikanéni olyan helyre ment tájékozódni a napköziről, ahol biztosan tudta, hogy csak dícsérni fogják. Merhogy erről a napköziről, már amit Rózsikanéni talált ki, eddig nem sok jót hallottam. Az meg kész röhej, hogy "Ez jó, hiszen Magyarország erkölcsi felemelkedése olyan vágya, kívánsága volt a magyar társadalomnak, amelyről a 2010-es országgyűlési választások egyértelműen meggyőztek bennünket" .

Rózsikanéni! Erkölcsi züllésben van az ország, hála az unortodox közoktatásnak, a csaló és hazug kormánynak, a giccses, visszataszító kulturális mintáknak, amiket be teccettek vezetni. Ma az a követendő példa, hogy bevádolni, följelenteni aki a rendszer ellensége, behódolni és nyalni a hatalomnak. Köszi, ezt én nem kérem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.