Egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet vásárolnak Magyarországon, az éves szinten 170 milliárd forint termelési értéket előállító gyártók tavaly 8 százalékkal kevesebb terméket adtak el a magyar piacon, mint az előző évben – közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség hétfőn.

A szervezet tájékoztatása szerint az alkoholmentes italok – szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, ízesített vizek, jeges teák, energia- és sportitalok, szörpök – forgalma 827 millió literre esett a 2012-es 896 millió literről.

Az üdítőitalok eladott mennyisége 2007 óta megállás nélkül csökken, ezért 2011-2013 között négyszáz munkahely szűnt meg az ágazatban – írja közleményében a szövetség.

A szénsavas üdítőitalok piaca már egy évtizede folyamatosan csökken, tavaly 31 százalékkal kevesebb fogyott, mint a legmagasabb fogyasztás évében, 2003-ban. A negatív trend 2013-ban sem fordult meg, a gyártók tavaly 12 százalékkal kevesebb terméket adtak el, mint 2012 hasonló időszakában.

A gyümölcslevek fogyasztása 1 százalékkal csökkent tavaly, a 2007-es csúcshoz képest azonban 35 százalékkal fogyott kevesebb a boltokban ezekből a termékekből.

A szövetség szerint az üdítőitalokat sokan teszik felelőssé a világszinten egyre komolyabb problémát jelentő elhízásért. Az üdítőitalokkal elfogyasztott kalória azonban csupán átlag 1,5-2 százaléka a magyar felnőtt lakosság teljes napi kalóriabevitelének, ami kevesebb, mint egy közepes alma energiatartalma – hangsúlyozza a szervezet.

A tájékoztatás szerint az alkoholmentes italok értékesítésének évek óta tartó visszaesése nemcsak az ágazat gyártóit érinti kedvezőtlenül, hanem az agrárbeszállítókat és a kereskedelmet is. A szövetség ezért is reméli, hogy a magyar államháztartás egyensúlyi helyzetének javulása idővel lehetőséget teremt az élelmiszeripari különadók, így például a népegészségügyi termékadó fokozatos csökkentésére, kivezetésére – olvasható a közleményben.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nezzuk a pozitiv oldalat: legalabb nem hiznak a zemberek a sok cukrozott szartol.
Bezzeg orbanon csak ugy feszul a kihizott zako.
Rajta nem latszik meg hogy mekkora szarban az orszag, mert orban jobban teljesit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varrólány
A falmellékinél nincs jobb ital.:-)) De megértem akik lakótelepen laknak nem bírják a vizet meginni , mert ott nagyon rossz ízű.
geo
Pont az aszpartam miatt fogy kevesebb. Egyszer meg lehet inni minden szart amit kavartok a régi név alatt. De másodszor?
Január
@bögöly: Filteres teát, ha utánam dobják sem veszem. Összeseperték a padlást, abból van. :)))
A Spar-ban a BIO-GRÜNER SENCHA TEE-T veszem - , ez nem a reklámhelye, csak tájékoztatás - , darabos a tea levél, miután leforráztuk. Elérhető áru. Ez kínai.
Volt egy nagyon jó a másik multinál, de gondolom drágasága miatt nem forgalmazzák, a levelét gombócokba szárították, de forrázás után szabályos levél volt. Sajnos ma már nem kapható.
A forrásoddal tényleg mázlid van. :)))
modera
@leszúrt rittberger: Nem minden 100 % - os gyümölcslé van cukrozva.
A Tündik bündije
@modera: Tényleg nem. A 100%-os meggy, narancs és a körte legalábbis biztosan nem, azokon egyértelműen érezni, hogy csak gyümölcscukrot tartalmaznak.
Nekem sokáig a kedvencem volt a 100%-os őszibaracklé, de most már attól is a hideg ráz, ha csak meglátom. Volt pár éve egy komoly fogműtétem, úgyhogy kábé két hétig csak pépeset ettem, mint a kisbabák :-) Nos, hogy valami töményebbet is igyak ami eltelít, ne csak teát és ásványvizet, hoztak nekem egy karton őszilevet. Akkor jól esett, utána viszont folyton csak a fájdalom, meg a fertőtlenítő szaga meg a lidocain íze stb. ugrott be róla, mert azt ittam két hétig szinte állandóan. Úgyhogy azóta a rosszullét környékez tőle, ha csak eszembe jut...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.