Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre, a szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő budapesti sajtótájékoztatón kedden.

Nem kíván változtatni a kormány a korábban meghatározott energiapolitikán, folytatják a megkezdett munkát – mondta Németh Lászlóné. Az elmúlt négy évet értékelve kiemelte a Főgáz kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását az RWE-től, illetve azt, hogy kormányzati felhatalmazással megkezdődhetnek a tárgyalások a többségi, önkormányzati részvénycsomag megvásárlásáról. Folytatódnak a tárgyalások az E.on három gázhálózati, illetve az ügyfélszolgálati társaságának megvételéről is.

A lakossági rezsicsökkentésre emlékeztetve Németh Lászlóné kitért arra is, hogy megkezdik az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését. Ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány, a szükséges közszolgáltatási törvényt várhatóan az idei év végéig elfogadja az Országgyűlés – mondta el a miniszter, kiemelve, hogy az ipari rezsicsökkentés segíti a nemzetgazdaság versenyképességének javítását.

A hazai energiaellátás biztonságához, az energiafüggetlenséghez, valamint az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtéséhez is különösen fontos a paksi atomerőmű bővítése. Az ezzel kapcsolatos hitelszerződést is az újonnan megalakuló parlament elé terjesztik – közölte Németh Lászlóné.

Megfogalmazása szerint az MVM-csoport a magyar gazdaság egyik stratégiai szereplője, amely komoly eredményeket ért el, és amelynek tevékenysége a következő időszakban is kiemelten fontos.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., illetve az MVM-csoport a korábbi veszteségforrások felszámolása után az elmúlt négy évben növekedési pályára állt. A társaság célja erős, nemzeti, regionálisan meghatározó integrált energiaipari vállalatcsoport felépítése – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

Baji Csaba emlékeztetett: a társaságcsoport konszolidált árbevétele 2010-ben 557 milliárd forint volt, míg tavaly már 922 milliárd. Ebben az évben 1200 milliárd forintos árbevételt várnak. Az MVM-csoport az elmúlt négy évben különböző adónemekben 520 milliárd forinttal növelte az államháztartás bevételeit – emelte ki.

A társaságcsoporton belüli tagvállalatok sikeres tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy összességében stabil, nagyon jó évet zárhatott az MVM-csoport 2013-ban – mutatott rá.

Az elnök-vezérigazgató egyebek mellett beszélt arról, hogy a csoport tavaly működésének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre az E.on magyarországi földgázüzletágának megvásárlásával. Az MVM-csoporton belül a földgázüzletág nyereséges, és a nemzetközi folyamatok alapján az üzletág felértékelődhet – közölte.

Baji Csaba a paksi atomerőmű bővítését az évszázad projektjének nevezte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányközi szerződésben szereplő 40 százalékos hazai beszállítói arány a teljes magyar gazdaság érdeke, elkezdték a hazai vállalkozások felkészítését.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@bretagne: azért annak megvan a maga szépsége, hogy az orosz hitel kb 2/3-át csak náluk költhetjük el, ezzel az ő gazdaságukat erősítve...tehát ők kölcsönadnak 3000-et mi visszafizetünk nekik kb 3500-at és a gazdaságukba betolunk még 2000-et ez a hülyének is megéri...nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
A következő lépés, hogy a szolgáltató fizet a fogyasztónak az elhasznált energiáért.
Pisti271
"Az MVM-csoport az elmúlt négy évben különböző adónemekben 520 milliárd forinttal növelte az államháztartás bevételeit"
Ilyenkor szokták jól elárulni magukat.
Mert kitől is származik ez a pénz? Hát persze hogy tőlünk, fogyasztóktól.
Pisti271
Nemrég lett nekünk egy ilyen: ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.
Ki tudja megmondani, mennyivel lett olcsóbb a cigi? :)
Na ugye!
Desischado
Mondtam, kezdődik! Egy évet sem adok neki, a rezsicsökkentés el lesz felejtve, és alaposan felmegy az ára az áramnak, meg mindennek! Na, kérem, hajrá birkák, lehet elégedetten bégetni!
human
Lehet, hogy olcsóbban fognak szolgáltatni, de közben a haveri cégektől dupla áron vesznek szolgáltatást, és ezt a többletköltséget az állam fogja finanszírozni a mi adónkból.
Valóban nonprofit lesz, azaz hasznot nem termel, csak visz.
Itt náluk működik egy cég, ha egy középvezetőnek bármi összefonódása lenne egy beszállítóval, az azonnal repülne. De ez persze nem állami cég.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.