Szobrot kaphat Abay Kunanbajev kazah költő Budapesten, a Városligetben. Az erről szóló javaslatot a 20 kormánypárti és a jobbikos képviselő támogatásával fogadta el szerdán a Fővárosi Közgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része a szoborállítás ellen szavazott, míg mások nem vettek részt a voksolásban.

A szavazást megelőző vitában Móricz Eszter (MSZP) azt kérdezte a kormányoldaltól, milyen okból állítanak szobrot egy Magyarországon ismeretlen kazah költőnek?

Az előterjesztő Csomós Miklós (Fidesz) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülne a Városligetbe.

Móricz Eszter válaszában hangsúlyozta: nem tartja elfogadhatónak egy olyan ország ajándékát, amelyet egy diktátor vezet antidemokratikus eszközökkel. Frakciótársa, Bánsághi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés alapján Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja majd fel az emlékművet.

Az előterjesztés szerint a "kazah nép nagy gondolkodójának" tiszteletére készített, 1 méteres, talapzattal együtt több mint 3 méter magas alkotás a városligeti Asztana úton kaphat helyet. A bronz mellszobor köztérre kerülését a BTM Budapest Galéria támogatta.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ezeknek a szoborállítgatás a vezérhangyájuk ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szvetlana
@m.macskosz: 08.54-re. Miután a Wikipédián nincs róla semmi, ezért nyugodtan- dajcstomi stílusban megkérdezhetem.: ki a faxom az a Abay Kubuizé kazah koszorús költő???

Hát nem hülyék azok a politikusok, akik a magyar költő szobrát el akarják távolítani a Duna partról , a magyar történelem alakjait kidobják-eltávolítják, beöntik, de idehoznak helyette egy fogalmunk sincs kicsodát? Ki az a hülye jobbikos, aki erre igennel szavazott? Ja, persze, bekerült a közgyűlésbe, így már érthető.
coni
Mikor lesz békemenet az ismeretlen kazah költőért? Esetleg megtudhatnánk tőlük kit tisztelhetünk benne? Jövőre bizonyára kötelező olvasmányként bent lesz a szabadon választható, egyetlen nemzeti irodalomkönyvünkben, mivel érettségi tétel lesz belőle.
m.macskosz
@Szvetlana: he-he-he
A cirrill betűs wikin utána lehetne nézni,
de kétlem, hogy Tarlósék megtették.
darwin
Három méter magas bronzszobor ismeretlenről?Ilyenből kellene sok.Még a MÉH-telepeken is azt mondják,hogy ismeretlen szobor átvehető.
A segélyeket rögtön lehet csökkenteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.