A köznevelési államtitkárság a múlt csütörtöki angol nyelvi érettségi ügyében nem tart sem szükségesnek, sem lehetségesnek rendkívüli intézkedést. Ezt az államtitkárság kedden közölte az MTI-vel az írásbeli érettségi miatt érkezett kifogásokra reagálva.

Mint rámutattak: nem tartanak szükségesnek rendkívüli intézkedést, mert nem látnak olyan okot, amely a vizsgán elért eredményekbe való külső, adminisztratív beavatkozást indokolná. Ugyannakor nem tartanak lehetségesnek sem rendkívüli intézkedést, mert bármilyen, a vizsgaszabályzattól eltérő intézkedés – így az értékelési szabályok újraalkotása, feladatok értékelésének törlése, a feladatsor törlése – a gyengébb vizsgaeredményt elérőket ugyan kedvezőbb helyzetbe hozná, ám mindazok érdekeit, akik a vizsgán jobban teljesítettek, sértené – fejtették ki.

Az Eduline oktatási portál pénteken arról írt, hogy a csütörtöki angol érettségi után többen jogi lépéseket tennének a hangfelvétel rossz minősége miatt, mert szerintük a beszélőket nem lehetett érteni. Az Oktatási Hivatal (OH) ugyanakkor azt közölte, hogy az angol nyelvi emelt szintű érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt a vizsgaleírás előírásainak.

A köznevelési államtitkárság közlése szerint az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megjelentetett és a vizsgákhoz kiküldött CD-ken lévő angol hanganyag megegyezik egymással, rendkívüli intézkedésre pedig csak akkor van lehetőség, ha valóban a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel.

A jogszabályok szerint a tételkészítő bizottság feladata és felelőssége az érettségi feladatlapok kidolgozása. A bizottságokban tapasztalt, gyakorlott szaktanárok, valamint szakmai és anyanyelvi lektorok gondoskodnak a feladatsorok szakmai minőségéről, valamint arról, hogy azok a vizsgakövetelményeknek megfeleljenek – rögzítették.

Kiemelték: az Oktatási Hivatal emellett további ellenőrzéseket épít be a folyamatba. A kész feladatsorokat – mielőtt azok a feladatsor-készletbe kerülnének – két, a bizottságtól független úgynevezett csúcslektor vizsgálja meg. Az adott vizsgaidőszakban a hivatal ebből a tételkészletből sorsolja ki azt, amelyik a vizsgázók elé kerül. A sorsolás után a feladatlapot újabb két független szakértő, gyakorló szaktanár megvizsgálja, és észrevételeit megbeszéli a tételkészítő bizottsággal – közölték, hozzátéve: a szóban forgó feladatsor – és annak részeként a hanganyag is – ezen a folyamaton ment végig, és a minden szakértő egybehangzó véleménye szerint a teljes vizsgaanyag megfelel az emelt szintű vizsgakövetelményekben előírtaknak.

Megerősítették: a tételkészítő bizottság szakmai álláspontja szerint a szóban forgó hanganyag minden tekintetben megfelel a vizsgaleírás előírásainak.

A CD-k sokszorosítása hosszú évek óta ugyanazzal a professzionális technológiával történik, és mindeddig egyetlen darabról sem bizonyosodott be, hogy hibás, vagy rosszul működő lett volna. Mindezek alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő, az elkészült és ellenőrzött vizsgaanyaggal azonos volt – írták.

Kitértek arra is: az egyes vizsgahelyszíneken esetlegesen előforduló egyedi szervezési, technikai hibák kezelésére a vizsgaszabályzat – a vizsgaszervező kormányhivatalokhoz benyújtott észrevétel útján – a megfelelő jogszabályi határidőben lehetőséget nyújtott. Nincs tudomásuk arról, hogy a vizsgázók ezzel a lehetőséggel éltek volna – jegyezték meg.

Emlékeztettek arra is: az adott vizsganapon angol nyelvből középszinten 1178 helyszínen 54 314-en, emelt szinten 122 helyszínen 9809-en vizsgáztak. Mindannyian, lényegét tekintve egymással és a korábbi vizsgaidőszakokkal azonos feltételek mellett, a középiskolák által biztosított termekben, és eszközökkel – olvasható a közleményben, amely szerint mindezek ellenére a vizsgázók egy része a hivataltól és a minisztériumtól rendkívüli intézkedést vár. A rendkívüli intézkedés minden esetben a vizsgaeredményekbe, illetve a vizsga folyamatába való külső, a vizsgaszabályzattól eltérő beavatkozást jelent, amelyre csak akkor van lehetőség, ha valóban a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel – olvasható.

Hétfőn a vizsgát kifogásoló diákok petíciót juttattak el az OH-hoz, amelyet közlésük szerint több mint kétezren aláírtak. Eszerint a hanganyag, kifejezetten az első feladat során minőségét tekintve érthetetlen, visszhangzó volt, és néhány szaktanár szerint szókincse helyenként meghaladta az emelt szintű érettségi vizsga B2 szintjét. Kérték többek között a hanganyag teljesebb körű kivizsgálását, s azt, hogy e vizsgálat tükrében a május 8-án angol nyelvből emelt szinten érettségizők részére megfelelő kompenzációt biztosítsanak, akár lehetőséget adva a kérdéses feladatrész újraírására vagy figyelembe nem vételére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.