Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben – mondta újságíróknak az országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Budapesten.

Bakondi György hangsúlyozta: a szélvihar elmúlt, s az intenzív esőzés is mérséklődött, de a vízgyűjtőterületeken lehullott jelentős mennyiségű csapadék áradásokat indított a folyókon. Emiatt több helyszínen folytatnak intenzív védekezést. Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást, s megvédjék a települést.

Nagy árhullámok jönnek

Szombaton a Hernádon is harmadfokúra emelték az árvízi készültséget, s kiemelt figyelmet fordítanak a Mura térségére is. Mindemellett a Sajón, a Bodrogon és a Bódván is árhullámokra számítanak.

Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a viharos szél által okozott nagy hullámok miatt a Balatonnál is komoly veszélyhelyzet alakult ki, amelynek elhárítása nagy erőket igényelt.

A Balatonon 130, időnként 150-160 kilométer/órás széllökések is voltak. Az ilyen orkán erejű szél alacsonyabb vízállás esetén is problémát okozott volna – tette hozzá.

A Balatonnál mintegy 700 ház volt veszélyben, de mivel ezek jellemzően üdülőterületen vannak, így kitelepítésre nem volt szükség. A katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes egységei összesen 4 ezer emberrel vettek részt a munkálatokban, a védekezésben mintegy 12 ezer homokzsákot használtak fel.

A viharos szél miatti veszély mostanra megszűnt, folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok: visszabontják a gátakat, a kertekben szivattyúzzák a vizet. A vasúti és közúti közlekedés is megindult.

Bakondi György sikeresnek értékelte a balatoni védekezést.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kitért arra is, hogy az elmúlt napok viharos időjárásával összefüggésben az ország szinte összes megyéjében több mint háromezer beavatkozást hajtottak végre a katasztrófavédelem egységei. A vihar sújtotta Tornanádaskán 114 ház sérült meg, 130 embert telepítettek ki. Az eddigi helyreállítások nyomán viszont már az emberek nagy többsége visszatérhetett otthonába.

Jelenleg mintegy háromezer ember – katasztrófavédelmi és vízügyi dolgozó, valamint önkéntesek – dolgoznak az árvízi védekezésben. A katasztrófavédelemnél minden esetre felkészültek, megvannak a szükséges terveik – emelte ki a főigazgató, aki szerint a katasztrófavédelem átalakított rendszere jól teljesített a védekezésben.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
A tavalyi árvízi hős, felemás gumicsizmában, most hogyhogy nincs még a gátakon, hogy tekintetével megvédje az országot?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@Desischado: Igazad van, a Duna kavics az nagyon finom...:-)
miazavalami
@szandokan: Nyisd ki a szelepedet.:-)
Én valahol a fejem tetején hordom, néha szükség van rá.
szandokan
@miazavalami: Én máshol szoktam eresztgetni néha...:-)
Desischado
@szandokan: Na, legyen vasárnapod, ebben egyetértünk, gyerekkoromban az egyik kedvencem volt!
miazavalami
@szandokan: Hát ha neked elől is van szeleped..., nekem nincs, de nem lehetek mindenben tökéletes.:-)
szandokan
@miazavalami: Én a hátsó szelepre gondoltam...:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.