Az Ökotárs Alapítvány szerint az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett. Az alapítvány ezt közleményben tudatta az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az FMO igazgatója szerdán levelet intézett a Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz arra reagálva, hogy a Miniszterelnökség a múlt héten közölte, felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) az alapok vizsgálatára.

Az Ökotárs Alapítvány közleménye szerint az FMO igazgatója határozottan leszögezte, hogy az EGT/Norvég Alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

Ezért a programért ugyanis közvetlenül az FMO felelős – eltérően a Norvég Alapok támogatásainak többségétől –, és a vonatkozó szabályozás szerint ilyen esetekben a támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért – olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint noha a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtóbeli bejelentése a vizsgálatról május 21-én történt, az Ökotárs Alapítvány csak  május 26-án kapott hivatalos megkeresést a Kehi részéről.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára május 21-én az MTI-nek azt mondta: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Hozzátette, ha a magyar kormány gyanúja igazolódik, akkor az megadja annak a jogalapját, hogy az egész rendszert újratárgyalják a donor országok és Magyarország között.

Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték.

A magyar fél akkor azt kérte, hogy a felfüggesztést terjesszék  ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Ezek a források Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek.

Csepreghy Nándor akkor azt mondta az MTI-nek, hogy az alapítvány a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az LMP szatellitszervezete, vagyis politikai  és nem civil szervezet.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
Na ez az égő nem az ndk-s szandál zoknival...
pbalage
majd mondják ám a kisköcsögék, hogy
"Má megin' támad érte a matyarokat! Ehune!"
Fejj, de utálom a fideszt.
bundi
Na ez az égő nem az ndk-s szandál zoknival...
kkalman
Erről a maniról a lézer jankó lemaradt. De majd egy törvénymódosítással ez is zsebben lesz.
coyote3
Ezeket a véglényeket nem érdekli, ha lopni akarnak. Márpedig akarnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.