A magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a Norvég Alapból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár az Ökotárs Alapítvány szerdai közleményére reagált, amely szerint az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

Csepreghy Nándor kiemelte: mivel a pénzeknek Magyarország összes állampolgára jogosultja, közérdek, hogy kiderüljön, valóban az összes állampolgár érdekében használták-e fel a forrásokat. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatával kapcsolatban úgy fogalmazott: "csak annak van félnivalója, akinek takargatnivalója is van".

A helyettes államtitkár közölte, hogy a Kehi vizsgálata kiterjed a Norvég Alapok által finanszírozott összes, azaz mind a 12 programra, nem csak a civil alapra. A vizsgálat várhatóan három hónapon belül zárul le.

Hozzáfűzte: amennyiben a vizsgálat végén megállapíthatók azok a vélelmek, amelyeket a Norvég Civil Alap felhasználása kapcsán a kormány megfogalmazott, akkor várhatóan a norvég fél is nyitott lesz arra, hogy a Norvég Alapok minden programját újratárgyalja Magyarországgal.

A kormány tudni szeretné, hogy azokat a szervezeteket, amelyek nem részesülhettek a Norvég Civil Alap támogatásában, nem azért zárták ki, mert a támogatók politikai ideológiájával nem azonosuló értékek alapján működnek – emelte ki Csepreghy Nándor.

Az államtitkár közölte, hogy Norvégia sajnálatos módon sem korábban, sem most nem lépett azokra az aggályokra, amelyeket a magyar kormány megfogalmazott, amikor az Ökotárs Alapítványt kiválasztották az alap pályázatainak magyarországi kezelésére. Hozzátette, hogy a kiválasztáskor hat pályázót "pusztán a neve alapján" zártak ki a potenciális forrásosztó szervezetek közül.

A donor intézménytől érkezett szerdai levélre utalva a helyettes államtitkár azt mondta: "szeretné azt hinni, hogy az nem a norvég kormány álláspontját tükrözi, csupán egy Brüsszelbe akkreditált bürokratának a túlbuzgósága".

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
A CÖF nél vizsgálódjál te patkány.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Hihetetlen... NCA -val szemben, aki a pénzt adja?! Úgy hangzik, mintha a támogató pártatlanságát kétségbe vonná ! Persze mindenki magából indul ki, és így ítél .
Tulipánfa
A fiúka újabb forrásokat keres gátlástalan főnöke passzióinak fedezetére. Megérjük még azt is, hogy a külföldről ösztöndíjat szerzett kutatónak osztoznia kell Orbán korábbi, udvari köztársasági elnökével, hogy elkészítse angol nyelvű doktoriját (magyarul már nem mer írni).
Vadlaci
Lúzer Jani kétmillája, meg a többi csavargó kiadásainak összege nem közérdek? Arról nem lehet tudni? Az áfa csalókról nem lehet tudni, nem közérdek a többezer millió Ft be nem fizetése? Orbán féle demokrácia értelmezés!!! Népvezérekből lesznek a diktátorok. Ezt már a régi görögök is tudták.
nyanya001
A falopási ügyet lezárták, azzal nem foglalkoznak,
pedig rájuk tartozna !
Ami nem tartozik rájuk, azzal akarnak foglalkozni !
Megáll az ember esze !
kkalman
Ha a norvégok a CÖF-öt támogatnák nem lenne semmi probléma a pártkapcsolatokkal.
bundi
vagy nem...max vegzálják a jelek szerint, akik az országon belül a pénzt osztják, de a kehiseket ha megindulnak norvégiába röhögve pofozzák vissza a határról a tek-es macijaikkal együtt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.