A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – mondta ki a Kúria hétfői jogegységi döntésében.

A Kúria hétfői sajtótájékoztatóján Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője kiemelte: a döntés alapján tisztességtelen az árfolyamrés, helyette a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell alkalmazni.

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője kiemelte: álláspontja szerint a jogegységi határozatnak az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos része a legfontosabb, mert a szigorú feltételeknek nagyon kevés szerződés fog megfelelni. A Kúria döntése szerint az egyoldalú módosítást lehetővé tevő szerződési feltételeknek számos, szigorú elvnek kell megfelelniük – mint például az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a felmondhatóság és a szimmetria elve –, és ha ezeknek nem felel meg, akkor tisztességtelen a szerződésmódosítás.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Nem csak az árfolyamrés hanem az egész devizahitel folyósítása is teljesen tisztességtelen és jogellenes volt .Mivel a CHF árfolyam alakulása előre láthatatlan tényező ebben a szerződésben ezért az érintett bankok vezetői és a közjegyzők tiltott szerencsejáték szevezésével és különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettével alaposan gyanúsíthatók .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@dömdödöm: 13:59-re
Az tudhato hogy kik huztak csobe a devizahiteleseket.
2001-ben orbantahoviktor volt kormanyon, es akkor kezdodott a devizahitelezes.
De nem csak hogy orban jovahagyasaval, hanem meg ra is tettek egy lapattal. Jol megemeltek a forint hitelek kamatait, hogy a devizaba hajszoljak az embereket. Ezt tudatosan vitte veghez a kormany, a bankok pedig eltek a lehetoseggel.
Ha felelossegrol kezdunk beszelni, akkor elsosorban orban es a fideSS felelosseget kellene megvizsgalni.
dömdödöm
egyébként még egy dolog amiról nem beszél senki a bankok ( kivétel nélkül mind )
a valuta mindenkori vételi és eladási árai hűen tükrözik hogy gyorsan sokat akarnak húzni . .Tükrözi azt hogy ők kívülállóak és nem akarnak versenyezni senkivel ,magán tulajdonú valutaváltókkal stb . Az komplett hüje aki ott vált náluk forintot bármilyen devizára vagy vissza . A hüjéken beszedett gyors és átléagosnál nagyobb profitra manipulálnak . Nem hiszem hogy különösebben kellene ez ide ebbe az országba .
1magyar
Ha a kormány nem kötelezi a bankokat ezen összegek visszafizetésére - rendeletben - akkor szart sem ért a jogegységnyi határozat sem.
Mert meg kell szervezni a devizahitelesek perét, minden ember egyenként nem perel.
hattorihanna
Kikérem magamnak hogy spekuláns lennék,meg még sok másik ember nevében is.Semmilyen hátsó szándék nem vezérelt,csak annyi hogy tapasztalatlanul elhittük az ügyintézőnek hogy ez a legjobb hitelkonstrukció.Pont lakásvásárlás előtt voltunk ekkortájt és megszívtuk,szerencsére nem nagy összeggel.De igazat adok abban hogy amikor valamit háromszorosan fizettetnek vissza,méghozzá úgy hogy devizának még csak nyomát sem láttuk,az uzsora,árfolyam ide vagy oda.Máshol ugyanezért bezárták a bankárokat,itt meg csakis az embereket okolják.Pedig a bank is ugyanolyan hibás,hisz ő erőltette ezt a tipusú hitelt,a forint hitel helyett.
Csizmás Kond
Tehát minden olyan szerződésnél ahol külön méretű írásjeleket (apróbetűs) használtak átverésnek számít.
1magyar
Lesz kedvem beperelem a Merkantilt, hogy egy jogtalan felszólító levelet is kereskedelmi árréssel küld ki, 800.-ft/db.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.