Az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban.

A Ház pénteken 184 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt, amely a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A törvény a devizahitel-szerződések tisztességtelen feltételeinek kiküszöbölésével fenntartja a megkötött szerződéseket. Semmisnek mondja ki az árfolyamrést – az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását –, helyette a folyósított és a törlesztett összeget vagy a devizában megállapított bármilyen költséget, díjat, jutalékot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépése után kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. Az átszámítás alapján a fogyasztóval külön törvényben meghatározott módon kell elszámolniuk a pénzintézeteknek.

A jogszabály egyes rendelkezései a forinthitelesekre is vonatkoznak, a végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem, és azokra sem, akik kölcsönszerződését az eszközkezelő rendezte.

Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezések ugyanakkor a forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződésre, pénzügyi lízingszerződésre is érvényesek.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
whatthefuck
A doktor fogalma nem elválasztható a szellemi teljesítménytől, a doktor vagy gyógyító, vagy a saját tudományos(!) területén kimagasló teljesítményt nyújtó tudományos(!) fokozat. A cipész az nem doktor, akkor sem ha zseniális cipőket készít, a kalapácsvető sem doktor pusztán attól hogy megvannak a fizikális adottságai hozzá és a végletekig kimunkálta azt a bizonyos mozdulatsort. Az legyen mester vagy nagymester, de a tudományos fokozatot tartsuk meg azoknak akik a tudomány területén ténykednek, hisz a fokozatuk ezt hivatott jelölni. Ez az egész az értelmiség további erodálását fogja okozni, összemossa az ostobákat a tudósokkal. Persze orvosi hülyék eddig is kibulizhattak rangot maguknak a sport területén (lásd Pali), de ezt a sajnálatos gyakorlatot talán nem kéne legalizálni.
whatthefuck
...kimagasló teljesítményt nyújtó számára tudományos(!) fokozat...
Csizmás Kond
@Bereczné Torma Valéria: Azt megértem, hogy most nem hiszel semmiben, de amikor felvetted a nagyon előnyös hitelt akkor miért hittél ?
whatthefuck
@Csizmás Kond: valószínűleg azért, mert az egy merőben más helyzet volt és akkoriban még senki nem égette meg magát egy ilyen köztörvényes bűncselekménnyel, mint ez a devizaalapú hitelezés! Milyen alapon kéred számon valakin a jövőbe látás képességét? Most már épeszű ember az életben soha nem vesz fel semmilyen hitelt, de ezt akkoriban nem tudhattuk, aki azt mondja hogy akkor tudta hogy ebből mi lesz az hazudik.
Csizmás Kond
@whatthefuck: Rokonod vagy ügyfeled Bereczné ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.