Magyarország fellép "a viking összeesküvés" ellen címmel közölt tudósítást pénteken a Libération. A francia baloldali lap szerint "boszorkányüldözés" kezdődött Magyarországon: Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan Orbán Viktor is támadást indított a szabadságjogok védelmezőivel szemben, amikor a KEHI mintegy 58 szervezet ellen indított eljárást.

De míg Oroszországban az emberjogi szervezeteket azzal gyanúsítják, hogy angolszász ügynökök, magyar megfelelőiket, köztük a Transparency International Magyarországot és a kisebbségeket támogató egyesületeket azzal, hogy Norvégiának dolgoznak – hívta fel a figyelmet a lap tudósítója. Florence La Bruyere kitért arra, hogy Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, 16 országban támogat projekteket a Norvég Civil Támogatási Alapon keresztül, aminek célja a szabadságjogokat védő egyesületek által a demokrácia erősítése.

A pénzek elosztásában részt vevő Ökotárs alapítvány – mint írja a lap – az LMP befolyása alatt áll az Orbán-kormány állítása szerint, amely szeretné ellenőrzése alá vonni ezt a forrást. A szerző megjegyzi, hogy az Ökotárs vezetője tényleg dolgozott korábban az LMP-nek, de semmilyen tisztséget nem viselt a pártban. A kormányzati kommunikáció ennek ellenére azt erősíti, hogy a pénzt egy politikai párt utasításai alapján osztják szét egy kis ideológiai kör igényeinek kielégítésére, s egy ilyen, a közpénzek felhasználásához kapcsolódó szabálytalansággal szemben a kormány nem maradhat közömbös, ezért rendelte el vizsgálatot, amelyre a törvények lehetőséget adnak – idézi a lap a kormányzat álláspontját.

Norvégia magyarországi nagykövetét is idézi, aki szerint miután nincs magyar közpénz a civil projektekben, a kormánynak nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett. A Libération megjegyezte, hogy a konfliktust megelőzően Norvégia felfüggesztett egy másik, a magyar államnak szánt segélyprogramot, mert Budapest nem szolgált elégséges garanciával annak kezelésére. A lap szerint a kormány most olyan üzletet akar kötni Norvégiával, hogy "teljesítjük a kéréseiket, ha beáldozzák a magyar civil szervezeteket".

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

alte trottel
@Igazi Trebics: Az nem elég!
El kell küldeni nekik egy kétszeres életnagyságú képet, amin lézerjani mosolyog!
(bár nem tudom, hogy ez belefér-e a humánus hadviselésbe, vagy már tömegpusztítónak számít?)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libelle
@Manhattan: emöke kovács csak egy Fake. Nem létezik, valami futóbolond áll a beirások mögött.
Tulipánfa
Ha ez a többszörösen bizonyítottan, gátlástalan gazember Lázár szervezkedik, tisztességes ember csak elítélheti akcióját.
Desischado
Kéne amennyidvanannyitisérszfácángyilkos jankónak a norvégok pénze is, ezért megy a cirkusz! Csipiszt a nagy rezes orrára, selyemzsinórt neki!
gödörben
a közpénzek felhasználásához kapcsolódó szabálytalansággal szemben a kormány nem maradhat közömbös hogy nem szakad rájuk az ég
bra048
Nem értem ezt a felhajtást. Az LMP bruttó az ellenzékhez, de nettó a Fideszhez tartozik,legalább is hatásában...Akkor miért is szívózik rajta a fővadász jánoska ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.