Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn zajló 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában szerdán a Fidesz és az LMP képviselői között Magyarország gazdasági teljesítményével és EU-politikájával kapcsolatban – írta az MTI. De nekünk már ez is túl sok információ, álljon itt inkább csak két bekezdés.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az ország leszakadó pályán halad az Európai Unióban.

Schiffer András megannyi adatot felsorolva állította, hogy növekszik a magyar gazdaság lemaradása az Európai Unió átlagához képest. Seszták Miklós szerint a magyar lakosság ezt nem így érzékeli, amit az április 6-án tartott parlamenti választás eredménye is jól mutat.

Hát ennyi.

"Parázs vita" és az év politikusi érvelése Tusnádfürdőn

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dzurinda
"Seszták Miklós szerint a magyar lakosság ezt nem így érzékeli, amit az április 6-án tartott parlamenti választás eredménye is jól mutat."

Megdönthetetlen érvelés. Mivel az emberek megválasztották, ezért jó. Tudjuk, hogy Hitlert is megválasztották, ezek szerint az is jó volt a németeknek anno?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@világlátó: Ott is vannak normális kulturált emberek, meg haszonlesők is. 2000 környékén találkoztam mindkét csoporttal közvetlen közelről. (Az egyik "félékkel" sokat is beszélgettem!)
Orbánnak viszont sikerült őket is megosztani! (A pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad.)
világlátó
Ha ennyire közismert politikai fogás a megosztás és az egymás ellen fordítás, a mai ellenzék itthon főleg és odakinn is miért tűri, hagyja, enged a megosztásnak? A mutyiban odanyújtott pénzért, beosztásért, hatalomért? Ez látszik a legvalószinübbnek. Most a legutóbbi választás után is micsoda tülekedés folyt a bizottsági elnökségekért, láthattuk.
A hazai politikai elitre nem véletlenül mondanak emberek sommás véleményeket. Egyik kutya, másik eb. A haza meg majd csak halad mint a karaván a sivatagban.Minden nép megérdemli a saját vezetőit, ráadásul demokratikus választás útján nyert vezetőit. Akkor most mi is a baj?
Tegnap hossuzas beszélgetésben voltam, ahol elhangzott egy teljesen magától értetődő gondolat. A termelés társadalmasítása. Nem magyarázni, csak kibontani szeretném. Mindenki, bárhol is él, bármilyen végzettsége is van, művelje meg a maga környezetét. Ki az íróasztala mellett, ki a számítógépe előtt, ki a szállítmányozásban, ki a munkagépének nyergében, ki a háza táján, a földeken, és így tovább. A társadalmasításhoz a termelést meg kell szervezni. Erre való a vezető, a vezetés.Valaha egy Mg. Tsz.-ben ezren dolgoztak, mindenkinek volt feladata, minden nap. / most ne kezdjünk értelmetlen vitát hogy ... de milyen munka /Most ugyanakkora földterületen csak szezonális munka esetén dolgozik tízegynéhány. Gyárak, üzemek, három műszakban is néhányban, most alig pár száz. KKV.-k 20 főtől - 100 főig. Hol a többi? OV. felfedezte a hazai mezőgazdaságot. A magosz óriási segítségével.Hogy oda ne rohanjak.Idézek : a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve mindent megtesznek azért hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok, és kalandorok kezére játszák. A mostani kabinet azonban nem hagyta hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól. " idézet bezárva. Vajon hány külföldi művelteti százhektárjait hazai munkásokkal? Vajon hány új földbirtokos szerzett hercegi uradalmak méretű termőföldet és mit csinál azon? Ha szabad, folytatom.
világlátó
Szóval hol itt a hazai földművelő társadalom? A korabeli háztáji földek is egyre másra tagozódnak be a nagybirtokokba, miután az idős nagyszülők már nem elég erősek ahhoz, hogy kézieszközökkel munkálják meg 1/10 hektáros földjeiket, gépekkel pedig nem lehet, mert a gépnek terület kell.Idézek újból miniszterelnökünktől :" A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás, a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni " idézet vége. Milyen ismerős gondolatok ezek . Ettől már csak a magosz elnökének fátyolosodik be a szeme a túláradó érzelmi hullámoktól.
Ez a duma így csak emlékeztet a korabeli ünnepi szólamokra, Rákositól kezdve á hazai Tsz.-ek szétrombolásáig. Eltüntek a zöld bárók, de újra világra jöttek a zöld hercegek.
Csoda hogy nem szakadt le a mennyzet ezekre a mondatokra. Ugyan kik fog újra kertészeteket , állattartó telepeket készíteni, nap mint nap kiszolgálni? Az anyám 25 évig dolgozott a kertészetben. A fűtött fóliasátorból ki a hideg koratavaszi levegőre napjában százszor.Palántázás, pikirozás, tápkockázás, gépen görnyedve kiültetés, vegyszerek használata, gyomtalanítás eső és sár, tűző nap és erős szél, ami szaggatta a fóliasátrakat, menteni a menthetőt, had ne soroljam.Ugye ehhez megbecsülés, tisztességes megélhetés, állandó erkölcsi és anyagi motiváció kell.Piaci támogatás kell, személyi és tárgyi feltételek kellenek. De legfőképpen érdekeltség, piaci biztonság, a termény teljes értékű hasznosítása kell, a piaci primör állapotától a szeszipari , konzervipari hasznosítással bezárólag. Olcsóbb a globális áruházláncokban a termény mint a saját ráfordításokkal előállított termények. Akkor viszont nem kell felolvasni korabeli hangzatos szólamokat!!
A termelés társadalmasítása fogalom fogalommá kell váljon. Ebben segítsetek kedves kommentelők.Persze ha van jobb, én csatlakozom és elfogadom.
bencemacska
@világlátó: Mezőgazdaság - főleg kertgazdaság - tekintetében tökéletesen igazad van. Az OV-i szózatok, csak szó, szó ,szó... És megeszik az emberek, akik ugyanolyan hibásak. Látsz a kiskertekben fiatalt dolgozni?
világlátó
@bencemacska: Bizony nem. Pedig ezt a nagyon fontos területet is lehet " fiatalítani " Nem a 16 évesen kirugott gyerekekre gondolok természetesen. Ahol élek egy híresen jó mezőgazdasági technikum működött. Új , modern tanintézet, kis tangazdasággal, teljes gépállománnyal kitünő agrár környezetben, kényelmes kollégiummal. Ma üres. Itt ezen a gazdag multu, magas agrár kulturáju vidéken, ahol ahogy fent idéztem, volt tudás, tapasztalat , szorgalom, jó hagyományok.Lassan a második generáció is felnő úgy, hogy mára csak a nosztalgia maradt. A szabad 1000 - 1200 nm.-es területre akácfát ültettek, gyümölcs, zöldség és szőlő helyett.
Ennek ellenére lehet mindent újra kezdeni. Iskolák, jó tanárok és oktatók, tangazdaságok, kutató, nemesítő, vetőmag és más szaporítóanyagot előállító laborok, kisűllattartó kisüzemek, üvegházak napelemes fűztéssel, klimával, modern öntözőrendszerekkel, tisztasággal, kisgépekkel, de legfőképpen olyan közigénnyel , olyan elismertséggel, olyan jövedelemmel és fejlődést biztosító lehetőségekkel, amitől ez a terület vonzóvá lessz és nem áldozatnak, lemondásnak, zsákutcának érzik ezt a fiatalok.IItt is szükség van a modern gépekre, az informatikára, a piackutatásra, marketingre, logisztikára a raktárak, hűtőházak, feldolgozó bázisok számítógépes irányítására, a gyakorlat és az elmélet folyamatos egyensúlyban tartására. Biológusok, vegyészek, gépészek, meteorológusok, vízgazdálkodási szakemberek szoros együttműködésére, ökológusok, erdészek, méhészek, halbiológusok egymás közötti összhangjára. Kihelyezett egyetemi karok fogadhatnák a legtehetségesebbeket, akik megfelelő arányban kapják az elméleti és a gyakorlati képzést. Még számtalan termék előállítását rejtegeti a természet. Új fajok, új termények és azokból új termékek váratnak magukra. Ez mind lehetőség az alkotásra, a teljes emberi lét kibontakoztatására, a sikeres és teljes vidéki életre, ahol a szervezett munka után van élet, kultura, művészetek,sokféle ága, a pihenésre és regenerálódásra.
bencemacska
@világlátó: Sajnos ez mind hiányzik. Már a hobbi telkek is kihaltak. Még unokát is ritkán látni, akit nem dolgozni, hanem játszani várnak a nagyszülők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.