A Jobbik azonnali magyarázatot követel a fenntartható gazdálkodást támogató agrár-környezetgazdálkodási program szeptemberi megszűnésével kapcsolatban: miért mondott le az Orbán-kormány 72 milliárd forint uniós támogatásról?

Érthetetlen: ha egyszer a hamarosan lejáró program meghosszabbítására Brüsszel lehetőséget adott, akkor a magyar kormány miért mondott le a pénzről? Ezzel hatalmas gondot okoztak annak a programban részt vevő 13 ezer hazai gazdaságnak, akik a jövőjük tervezésekor is számítottak az AKG adta lehetőségekre. A 444 korábbi riportjában nyilatkozott Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének az főtitkára: "Az AKG-s pénzek mintegy 1,1 millió hektár után jártak, és ebből körülbelül 0,6 millió hektár szántó. A kormány azt szeretné, ha a szántóknak nem jutna, vagy kevesebb jutna az AKG-ből. Csakhogy az átszervezést meg kell tervezni és Brüsszellel jóvá kell hagyatni. Horváth szerint az történhetett, hogy a kormány nem tudta úgy elosztani a pénzt, ahogy akarta, és ezért inkább senkinek se adnak semmit."

Az Orbán-kormány döntése miatt elbukott 72 milliárd forint számtalan kis és közepes gazdaságot, illetve vidéki magyar családok sokaságát hozza nehéz helyzetbe. A felháborító döntés további káros hozadéka a foglalkoztatottságon fog meglátszani: ma még megbecsülni is nehéz, hogy hány munkahely szűnik meg az intézkedés miatt főként azokban a régiókban, ahol már ma is nehéz munkát találni. A kormány ezzel újra gazdálkodók ezreit hozza kilátástalan helyzetbe.

Az AKG egy 2009 óta futó program, és olyan gazdálkodók vehettek fel belőle támogatást, akik zöldebb termelési módszerre váltottak, vagy természetvédelemre költöttek. A következőkre kell például gondolni: műtrágya helyett szerves trágyát használnak, drágább, de környezetbarát növényvédő szereket permeteznek, óvják a birtokukon költő védett madarakat, juhokat legeltetnek a szabadban, bioszőlőből készítenek bort, nádasuk van stb.

Hogy hány gazdaság kénytelen lemondani a zöld módszerekről vagy megy tönkre az AKG elmaradása miatt, azt még senki sem látja. Vannak gazdák, akik abban bíznak, hogy augusztusban még kitalálnak valamit, és a programnak legalább egy része mégis megmarad. Ez azonban nem látszik valószínűnek, hiszen Kis Miklós Zsolt miniszterelnökségi államtitkár az AKG jövőjéről szóló kérdésre így válaszolt: „Tehát biztonsággal állíthatom, hogy 2014. szeptember 1-jétől nem tud program indulni, hiszen nem tudunk mi alapján elindulni.” – összegezte a 444.

Ezért a programban eddig részt vevő gazdák és családjaik mellett a Jobbik is követeli, Magyar Zoltán országgyűlési képviselő közleményén keresztül, hogy tegyenek meg mindent a program újraindítására, valamint nevezzék meg az elbukott összeg miatt a felelősöket!

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
Megszavazni kétharmaddal egy egyszavas "folytatjuk " elnevezésű tartalmatlan improvizatív
5 peces büféasztalos könyökléses nikotinelvonási tünetegyüttes szülte villámötleteléseken alapuló programot ,több volt mint felelőtlenség amihez mérhető hiba ennek az országnak az 1000 éves történetében még soha sem történt . :-((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@silber13: Benned egy költő veszett el...:-)
silber13
@miazavalami: Helyesbítenék: " ..veszett meg! " :-)))
miazavalami
@silber13: Dehogy veszett meg! :-) Ne akard hogy leguruljak a nevetéstől...
Grafix69
Elvtársak azért nem köllött a 70 milliárd mert ilyen pitiáner összeggel mi nem szórakozunk. 3000 milliárd na az má döfi , me azt el is tudtuk osztani olyan f@szán ,hogy semmi nem maradt belőle, node 70 milliárd az egyedól nekem volna elég vagy Mészárszék mianeve kft nek , de hát má nem tudunk kitalálni semmit ezért ha bevezettem a királyságot akkor ,na akkor már tudom melyik hétvégi korona partira veszem igénybe az Unijótól ezt a semmike kis adományt .
mate03
@1magyar: Ez is csak azt bizonyítja,hogy Orbán hitet tett a Putyini,egy személyes diktatúra mellett!Nem kell az EU-us pénz,mert azzal el kell számolni!Nem kell az IMF-hitel,mert nem arra költi amire akarja! Az állam kötvény ki bocsájtása,nekünk adó fizetőknek,nagyon fog fájni!
1magyar
Kötelessége lenne a kormánynak elmondani az okokat minden állampolgárnak!
Valamire csak hivatkoznak?!
Ezek minden pénzt el tudnak pazarolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.