Az illiberalizmus alapfogalmát az USA-ban élő, indiai származású Fareed Zakaria írta le először egy 1997-ben publikált írásában. Zakaria már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Kelet Európára is az a veszély leselkedik, hogy az illiberális demokráciák irányába akar kilengeni. Erről értekezik most részletesen a Washington Postban.

Az ATV részletesen összefoglalta azt a cikket, ami a Washington Postban jelent meg, Orbán tusnádfürdői beszédével kapcsolatosan. A véleménycikk szerzője Putyinnal hasonlítja össze Orbánt: "Magyarország lassított felvételben történő átalakulása puha autoriter állammá provinciális problémának tűnhet Washington vagy Brüsszel számára Európa perifériáján, de Orbán Viktor csodálattal tekint Vlagyimir Putyinra és hozzá hasonló vágyakat dédelget."

Orbán utóbbi évekbeli intézkedései alátámasztják, hogy ő mintának a putyini Oroszországot tekinti, Putyin nyomdokain járva olyan rendszert vezet be, amelyet a "putyinizmus" szóval lehet a legjobban jellemezni. Ennek a rendszernek a legfőbb elemei a nacionalizmus, a vallás, a konzervatív társadalomszemlélet, az államkapitalizmus és a kormánynak a média feletti uralma. Ha az ember körülnéz a világban, láthatja, vannak más vezetők is, akik célul tűzték ki a putyinizmus egyes fő elemeinek átvételét, többek között Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök – összegez az ATV.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Eleg szegyen ez rank nezve. A zsirdiszno lejaratja az orszagot, es kulfoldon dolgozo magyarkent magyarazkodnom kell a taho miatt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tekla
@Yoda69: Nem kell magyarázkodnod, egyre normálisabb dolgai vannak , bár ez ellentétes az idióta nyugati liberobibis stílussal. Inkább nekik kéne magyarázkodniuk, a mecsetek ,meg az afrikai vadak miatt. Most már csak az a kérdés, a behurcolászott ebola , vagy a világhatalmak ütközete árt nekünk előbb?
Desischado
Ez móta újdonság? Én régóta tudom, hogy a putyinéhoz hasonló hatalomról álmodik! Ha csak el nem bukik!
Yoda69
@Tekla: Nem tudom, en jobb szeretek szabadsagban es demokraciaban elni. Es akik megkerdezik, hogy miert bolsevizalodik orban, tobbnyire szinten hasonlo allamakbol valok.
Nekem inkabb a nyugat a pelda, mint oroszorszag, kazahsztan, vagy e-korea.
Ha orban ezt akarta, akkor miert nem kozolte a valasztokkal a programjaban? Lehet hogy akkor rajtad es meg nehany oroszbuzeranson kivul senki nem szavazott volna ra.
mate03
@Tekla: Tekla Tekla!Mikor akarsz végre fel ébredni?Álom világban élsz!
human
Kivel is barátkozott még Orbán? Sárközy, Mubarak, Berlusconi. És hol is vannak ezek most? A bíróság előtt vagy a föld alatt.
Kívánom Orbánnak, hogy kövesse a nagy elődöket.
JAJMÁR
@Tekla: 20:35 Az államformában a liberalizmus nem azt jelenti, mint maga az ideológia. Bár az is eléggé szélsőségesen van értelmezve. Biztos nem véletlenül, hiszen jól szolgálja egyes hatalomra vágyók törekvéseit, ha az emberek szemében bűnbakká teszik, így jóval könnyebb akár "teljhatalmat" is kiépíteni.
Sok minden fenyeget bennünket, járványok, éhínség, háborúk... de ezek miatt önsorsrontóknak kellene lennünk?
Majd megérted egyszer mit akarok mondani, ha TE, mint személy, mint ember, nem számítasz, mert "CSAK" a közösség számít, és annak jegyében veled bármit megtehetnek. Elvehetik az üzletedet, a házadat, a vagyonodat, mert a "magántulajdon" nem lesz érték. A közemberek, a kisemberek csak egy csoport ebben a világban, méghozzá megadott paraméterekkel, és ehhez az egyénnek mindenben alkalmazkodnia kell.
Sarkított persze, de olvass utána, mi mit jelent. Az a világ a törtető, csúszómászó, hatalomért bármire képes embereknek kedvez. Te pedig, - ahogy a hozzászólásaidból átjött - érzelemgazdag, és tisztességes ember vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.