Az Átlátszó birtokába jutott Vagyonkezelői előterjesztések szerint a magyar kormány olyan üzletet vásárolt 260 milliárd forintért, ami – 355 milliárdot (mínusz háromszázötvenöt milliárdot) ér.

Miután az oknyomozó portál – pereskedés útján – hozzájutott az állami tulajdonú, Magyar Villamos Műveknek az E.on földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátumokhoz és az azt megalapozó előterjesztésekhez, ami ellen a Nemzeti Vagyonkezelő az utolsó pillanatig küzdött –, kiderült, hogy az előterjesztések az E.on földgáz-nagykereskedő piaci értékét a Take-or-Pay kockázatok beárazásával együtt -600 milliárd forintra, nem tévedés, mínusz hatszázmilliárd forintra teszik.

600 milliárdot bukunk Orbán nagy ötletével?
forrás: atlatszo.hu

Szokatlan tranzakció keretében szerezte meg közpénzből az állam az E.on magyarországi földgáz-nagykereskedőjét és gáztározóit: a vételárat már a cégek teljes körű átvilágítása és a szerződés kitárgyalása előtt, a miniszterelnök és az E.on vezére közötti szándéknyilatkozatban meghatározták – írja az Átlátszó, leleplező riportjában.

Az MVM olyan előkészítő anyagot készített, ami olyan kiemelkedő árazási és finanszírozási kockázatokat azonosított, valamint Vagyonkezelő gazdasági főigazgatója véleményében hasonlóan járt el, mindenképpen miniszteri döntést javasolt a témában. A Vagyonkezelő igazgatósága is csak miniszteri utasításra (részvényesi joggyakorlói határozatra) adta ki az MVM közgyűlésre szóló, az E.on-cégek megvásárlására vonatkozó mandátumot, Németh Lászlóné az utasításában pedig a Kormány határozatára hivatkozott. A legfontosabb kockázati tényező a Take-or-Pay kötelezettség, ami annyit tesz, hogy akkor is fizetni kell a Gazpromnak, ha a magyarországi nagykereskedőnek, ha nem tudja a gázt értékesíteni.

A fenti kockázatok miatt az előterjesztés – 600 milliárdra tette a piaci értékét, ami kedvezőtlen esetben akár azt is eredményezheti, hogy a 260 milliárdért megvásárolt nagykereskedelmi jog és a tárolók csak – 355 milliárdot érnek (mínusz háromszázötvenöt milliárd).

103 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gemüs52
Nagyon elfásultak és beletörődök lettünk! Ha ez az "elmúlt nyolc évben " történik meg a fidesz és a jobbik már verné szét Budapestet a nagy forrongásában ! Nagyon remélem azoknak is rosszabb akik nem mentek el szavazni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@rugacs: "A Fidesz kormányzása alatt – 1998-tól 2002-ig – hazánk GDP-arányos államadóssága 62 százalékról 53 százalékra csökkent. "

Ó, mily nagy az Isten állatkertje...
Összefutottam már jó pár agyukat homály borította trollal, de te bent vagy az első ötben!

Ha már ilyen eredményesen tudsz Googlezni, elárulod, hogy milyen gazdasági világválságról hadoválsz Orbánnal kapcsolatban ha a nagy Vezír 4 év alatt 9 százalékponttal CSÖKKENTETTE az államadósságot? :-))
Törölt felhasználó
@rugacs: "@ziziplanet: Ha 2008-ban kezdődött volna Magyarország történelme, talán még igazat is adnék neked."

Én nem az a vitapartner vagyok, aki mindent feketén-fehéren lát, egy szóval nem mondtam, hogy az előző kormányok hibátlanok voltak.
A történelem szót pedig nem használnám 5-10 éves visszatekintésben. Ugyanis ezt múltnak hívják. A múlt és a történelem között az a különbség, hogy az utóbbi igazolható tényeken alapszik. Nem a szavag fogalmán szeretnék lovalgolni, hanem arra szeretnék rámutatni, hogy még a közeljövőben könnyen változhat a múlt megítélése. Ebbe nálam természetesen az is beletartozik, hogy na bumm ugyan ellent mond a közgazdaság alaptételének, hogy "nincsen ingyen ebéd", de lehet a fidesznek is bejön az unortodox politika. De az is lehet, hogy az "elmúlt 8 év" sok minden rossz volt, de alapértékeiben sokkal jobb volt annál, ami most van.

"Azonban eddig minden magyarázat azért sántít, mert úgy tűnik, ti sosem vettetek fel hitelt, mert fogalmatok sincs, hogyan működik...!!"

:) 56.000CHF hitelünk van...
Egy szót sem értettem abból, amit írtál,nem a szavakkal vagy a mondatokkal van bajom..:)
De erről is leírom neked a véleményemet, amiben szerintem lesz közös pont.
Kezdeném azzal, hogy mi a legvégén 18x forinton vettük fel és képzeld el ma vagyunk ott, mint ha akkor forintot vettünk volna fel, ha nincs válság, de leginkább matolcsy úr csinálta meg ezt, ha ő nincs akkor még mindig bőven jobban jártunk volna válsággal együtt.

Én ebben az egész devizahitelben ugyanazt a hibát tudom felhozni, mind az adós és mind bankok oldaláról. Az adós elé raktak 3 hitelkonstrukciót CHF/EUR/HUF. Persze a CHF messze jobb volt, de volt benne rizikó. Igazából sok adós forint hitelre elve hitelképtelen lett volna, de mégis felvette a CHF hitelt és elengedte a füle mellett, hogy ezzel rizikó is jár.. A bankok oldaláról ugyanezt hoznám fel, hogy nekik kötelességük lett volna a hitelképesség vizsgálatakor egy bizonyos kilengési tartományban vizsgálni a...
Törölt felhasználó
@rugacs: (folytatás, valamiért nem engedte teljes terjedelmében)

...hitelképességet és nem az értéknapon. Ezzel magukkal is kibasztak a bankok és az adósokkal is. De ez hibás termékezés egy akkora baromság. Ha egy részvényt veszel és csökken az értéke, akkor bepereled a tőzsdét..?:) Persze senki nem gondolt ekkora értéktelenedésre, de mégegyszer elmondanám, hogy aki 140-en vette fel az 2009-be is még mindig max ott tartott mint, ha forint alapút vett volna fel. A válság miatt 50-60 forint ment rá. A másik válság(matolcsy) miatt még ennyi, de ezt nem a világ okozta csak egy ember..:)

"S mivel az Unio előírja, miből mennyit termelhetünk, ha nem keres a kormány másfele piacot, akkor nem is lesz értelme termelő munkát végeztetni."

Ezzel a Szaniszló féle agyrém, nem tudok mit kezdeni. Szerintem nem így van, de sokat vitáztam a témában és nincs kedvem ilyen nem-de vitába megint belemenni.

"vagy adnak nekik olyan munkát, ami ugyan nem termel GDP-t, de szükség van rá és fizetnek is utána.
Én mint dolgozó, a hátam közepére sem kívánok még több ingyenélőt!
Tehát nagyon szép amit leírtál, csak azt nem érted, hogy mi miért van!

Nem azt mondtam, hogy a közmunka rossz. Legalábbis ebben a formában szerintem az.., de a céljával egyet értek. Én gazdaságilag mondtam, hogy ez nem megoldás...

"Ráadásul, aki nyugatra termel euróért, az nem lehet nagyon elkeseredve, hogy 300 az euró, nem pedig 185!
GONDOLKOZZ!"

Aki.., de őszeségében Magyarország import/export mérlege majdnem 0 vagyis ugyanannyi. A baj viszont az eloszlással van, jellemzően az importot a lakosság viszeti meg(nyaralás, termékek ára, deviza hitel, benzin, gáz, stb) Az export profit a cégeknél egy-egy embernél, tulajdonosi körnél realizálódik, amiből te vagy én semmit nem látunk..:)

Úgy gondolom normálisan, viszonylag objektívan válaszoltam mindenre. Te viszont személyeskedő, előítéletes és lekezelő vagy a dogmáidra alapozva. Most itt a többiekkel folytatott "beszélgetésedre" is gondolok. Sokfélék...
Csizmás Kond
@rugacs: Sántít, de nem is akarok tökéletes lenni, viszont a robotizált elképzelés még csak filmekben van.
Az, hogy egyre nagyobb mértékben helyettesítik az embert az csak egy része az egésznek, mert a robotok megtervezés, megépítése a gyárak felépítése mind embert igényel.
A leégetőbb az általad emmlített gépesítési folyamatban a mezőgazdaságban jelentkezik, viszont már az is biztos, hogy ha leállítanák a traktorokat akkor sem menne senki kapálni, szóval a válság nem természetes jelenség hanem mesterséges, és akkor idészik elő amikor nekik kedvük szottyan rá.
Törölt felhasználó
@Csizmás Kond: Ha nem lett volna gépesítés vagy általában "fejlődés", mert nem csak a robotokról beszélünk. Az csak egy fajtája a fejlődésnek, akkor még mindig egy barlangban vakarnánk a seggünket:) Nem kell ettől félni vagyis mindig féltek tőle, aztán ma eltudnánk képzelni egy "kerék" nélkül az életünket? Viszont ahogy megjelent a kerék, megjelent egy csomó új munka, amit maga az ember végzett el vele és persze megszűnt az hogy a hátán vitte a rőzsét a tűzhöz. Szerintem a természetellenes a fejlődés korlátozásáról beszélni, hiszen mi is csak egy amőbák lennénk vagy baktériumok egy langyos pocsolyában, ha valami vagy valaki megálljt parancsolt volna:)
F_Viktor
@ziziplanet: A "Ráadásul, aki nyugatra termel euróért, az nem lehet nagyon elkeseredve, hogy 300 az euró, nem pedig 185!"-re válaszodat kiegészíteném:

Addig jó az exportáló cégeknek a drága euró, míg van nyersanyag a raktáraikban. Mikor elfogy, importálniuk kell szintén drága euróért, s mindjárt nem örülnek a gyenge forintnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.