Nemzetstratégiai érdek volt a 600 milliárdos kárt hozó gázüzlet, így tudja csak megvédeni a kormány a rezsicsökkentés eredményeit.

Az E.ON gázüzletág visszavásárlása nemzetstratégiai érdek, a magyar emberek szociális és energiabiztonságát szolgálja, a sikeres tranzakciónak köszönhetően a kormánynak érdemi beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe, a közép- és hosszú távú gázárak alakulásába – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI megkeresésére.  

Az Átlátszó internetes oldal szerdán írt arról, hogy akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az E.ON földgáz-nagykereskedő megvásárlása az államnak. A cikk szerint az E.ON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő dokumentumok – amelyek kiadására bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt – a legnagyobb kockázatként a földgáz-nagykereskedő take-or-pay kötelezettségét említik, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni – írta a portál.

Az NFM írásos válasza szerint az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. A korábbi felelőtlen gyakorlattal szemben a jelenlegi kormány a nemzeti vagyon gyarapítása és a magyar családok ellátásbiztonsága szempontjából stratégiai fontosságú vagyonelemek visszaszerzése mellett kötelezte el magát.  Közölték: az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni – hangsúlyozta az NFM.

Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le – közölte a minisztérium. A visszaszerzett vállalatok nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához – olvasható az NFM válaszában.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
"Az NFM írásos válasza szerint az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva." Hogy ez mekkora marhaság!! Miért honnan szerzi be az ország a gázt? Az oroszoktól szerzik be, azok nem külföldiek?! Ha jól emlékszem azért tudták rezsicsökkentésnél 20%-kal csökkenteni a gáz árát mert az oroszok ennyivel csökkentették a gáz eladási árát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.