Júniusban tovább gyorsult a növényi termékek termelői árának csökkenése, és a májusi 14,9 százalékos árcsökkenés után 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint egy évvel korábban. Lassult az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának növekedése, 1,9 százalékos volt a tizenkét havi drágulás a májusi 2,3 százalék után.

Összességében a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 9,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly júniusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A gabonafélék árcsökkenése megtorpant, 15,9 százalékosra lassult a májusi 17,0 százalékról. Az ipari növények ára 15,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A burgonya áresése megugrott júniusban: 45,4 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, míg májusban még 19,3 százaléknál tartott az áresés. Az árcsökkenés elsősorban az idén várható jobb termés következménye – közölte a KSH.

A zöldségfélék ára 2,0 százalékkal emelkedett tavaly júniushoz képest. A termékcsoporton belül a zöldborsó a legnagyobb súlyú ebben az időszakban, ára a tavaly júniusi szinten maradt. Jelentős súlya van még a zöldpaprikának és a paradicsomnak, amelyeknek ára 8,1, illetve 17,9 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék ára 29,8 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termékcsoporton belül ebben az időszakban döntő arányú a meggy értékesítése, amelynek ára megközelítőleg 40 százalékkal csökkent, mivel a termés mennyisége jelentősen növekedett.

Az élőállatok termelői árszintje júniusban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Jelentősen emelkedett a vágósertés termelői ára, előző év júniushoz képest 6,2, az előző hónaphoz képest 4,7 százalékkal.

A baromfi ára összességében 6,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól.

Az állati termékek ára 7,8 százalékkal volt magasabb júniusban, mint az előző év azonos időszakában. A tojás ára 0,9, a tej termelői ára 8,7 százalékkal nőtt.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Jó is az a krumpli! Húsra úgy sem futja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.