Azok a szegedi orvosok, akik inkább a másfél milliót választották, elmentek külföldre dolgozni, legalábbis a Szegedi klinikáról csak idén már tíz orvos távozott.

Pávics László, a szegedi klinika megbízott elnökhelyettese szerint a tendencia ijesztő, bár még fennakadást nem okozott. Az egyik legnépszerűbb kivándorlási célország Németország, ahol egy pályakezdő orvos tízszer többet keres, mint magyar kollégája.

A sebészeten már 20%-kal kevesebb orvos van Szegeden, mint amennyit a minimumfeltétel előír, de aneszteziológusból is hiány van, akiket nem tudnak pótolni, mert nincs jelentkező – írja a Délmagyar.

Azoknál a szakterületeknél, ahol a hálapénz nem jellemző, mint a traumatológia, még nagyobb az elvándorlás, mert elsősorban az anyagi nehézségek miatt távoznak az orvosok, ezután jönnek csak a szakmai- vagy társadalmi kihívások problémája. Pávics elmondta, hogy új orvosokat csak a külföldre távozottak helyére vesznek fel, kevés sikerrel. "A szakorvosokat nem tudjuk pótolni, mivel nincs jelentkező" – mondta Molnár Zsolt, intézményvezető. A most meghirdetett rezidensi állásokra összesen két jelentkező volt, közülük az egyik végül vissza is lépett – mesélte.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
@Szvetlana: Igaz, sok a másfél de inkább nekik adnám mint a politikusoknak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
350-400 ezerért itthon maradtak volna !
Persze, amíg az Ali-baba és rablói VIP ellátást kapnak
lesz@rják vastagon az egészségügyet
meg az ellátást is !
Szvetlana
@nyanya001: Én egy 500-600-ra gondoltam, egy termelő üzemben( kazángyártó) ennyit keres egy mérnök, vagy osztályvezető, na ehhez viszonyítottam.
Az orvosok elmondták, hogy a továbbképzési lehetőségek sem adottak, nincsenek megfelelő múszerek, asszisztencia.
Kórházi sebész főorvos ismerősöm elmondta, havi elosztás van az osztályok között, a szívsebészet kapott 28 millió forintot. Ebből 2 db műtétet tudtak megcsinálni 1 hónapban.
nyanya001
@Szvetlana: A Wittner 800 ezret kap ... aki egy félműveltnek sem mondható ...
Nem sajnálom tőle, de egy orvos talán megérdemelne annyit amennyit írtál !
Szvetlana
@nyanya001: Ha a föld tányér alakú lenne, akkor az ilyen Wittner Máriákat odavezetném a szélére és nemes egyszerűséggel lelökném. Aztán felőlem keringhetne az űrben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.