A Magyarországot érő kritikákat – például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban – megfelelő érveléssel el lehet hárítani – magyarázta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az MTI-nek.

A tárcavezető a háromnapos, hétfőn kezdődött külképviselet-vezetői értekezleten tartott előadást a nagyköveteknek. Ezt követően az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a diplomatáknak az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokban betöltött szerepéről beszélt, amely érinti a visegrádi és a szomszédos országokkal ápolt kapcsolatokat, továbbá a nyugat-balkáni országokhoz fűződő viszonyt, hiszen az utóbbi térség államaival Magyarország együttműködik különböző igazságügyi – bírói, szakértői – képzésekben.

Trócsányi László ugyancsak kiemelte a magyar alaptörvény külföldi fogadtatását, különös tekintettel az alkotmányos identitás kérdésére. Mint mondta, az egységesülő Európában természetesen fontosak az európai értékek, "mindazonáltal az egyes tagállamok az alkotmányos identitásukról nem mondtak le". Az alapszerződések is rögzítik a tagállamok nemzeti identitásának tiszteletben tartását – tette hozzá. A miniszter kifejtette: a magyar alkotmányos identitáshoz tartoznak a történelmi hagyományaink, értékeink, a család-, a nemzet-, a kultúr-, az oktatás- és a szociálpolitika, valamint a tulajdonjog kérdése. Úgy vélte, amikor a nagykövetek a magyar alaptörvényről beszélnek, akkor annak alkotmányos identitását is hangsúlyozniuk kell. A tárcavezető beszélt az uniós kérdésekről, a jogállamisági mechanizmus európai szintű szabályozásával kapcsolatos törekvésekről és az azzal szemben támasztott aggályokról. Magyarország attól tart, hogy ebben az ügyben keverednek a politikai és a jogi elemek – magyarázta. Hangoztatta: olyan viták indulhatnak meg, amelyek "az egész Európai Uniót szétfeszíthetik", ha a jogállamisági mechanizmust "nem kellő alapokon rögzítik".

Trócsányi László tájékoztatása szerint előadásában kitért az Európai Ügyészség kérdésére is, amelynek célja az európai pénzügyi érdekekkel szembeni bűncselekmények üldözése lenne, de – mint mondta – itt is óvatosnak kell lenni, hiszen el kell kerülni a tagállami és az európai ügyész közötti hatásköri konfliktusokat. A miniszter beszámolt a diplomatáknak a jelenleg folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokról is, amelyekre "természetesen válaszolni kell". Szót ejtett az Európa Tanács előtti eljárásokról is, ebben az összefüggésben az állam és az egyház kapcsolatáról, valamint a tényleges életfogytiglan ügyéről beszélt.

Trócsányi László úgy fogalmazott: a kritikákat – például az igazságszolgáltatás függetlenségével vagy az Alkotmánybíróság jogkörével kapcsolatban – megfelelő érveléssel el lehet hárítani. 

Az évenként megtartott nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak alakulásával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait. A Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett háromnapos, hétfőn kezdődött misszióvezetői értekezleten a kormány tagjai, államtitkárai, valamint a tárca vezető tisztségviselői osztják meg gondolataikat.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vilike papa
Trócsányi László úgy fogalmazott, a 2014.augusztus 25. hétfőn kezdődött külképviselet-vezetői értekezleten: A Magyarországot érő kritikákat – például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban – megfelelő érveléssel el lehet hárítani – magyarázta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az MTI-nek.

A Magyarországon belülről érkező fajsúlyos - az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos - kritikára, érvelés helyett, az Igazságszolgáltatásért felelős Miniszter a részére küldött levélre, és az abban foglalt tartalomra, a hatalom erejével vissza élve pedig nem is válaszol.

Ezért nyílt levélben ismétlem meg, az Önnek 2014.július 23.napján általam elküldött levelemet, melyben mint, a Demokratikus jogállam polgáraként kérdéseket tettem fel Önnek, mint Igazságszolgáltatásért felelős Miniszternek.
Nyílt levél Dr. Trócsányi László az igazságszolgáltatásért felelős miniszternek Úrnak!

-Abban az államban szabadok a polgárok, ahol a döntéseik következményei előre kiszámíthatóak, ahol világos, átlátható szabályok vonatkoznak nemcsak az egyénre, hanem az állami szervekre is. Ahol tudják, mit vár el tőlük az állam, de tudják azt is, mit várhatnak el ők az államtól. Ezért fontos, hogy a magyar demokrácia jogállamként működjön.-
Önhöz 2014.július 23.napján általam elküldött levéllel kerestem meg (nem, mint altvaló) , melyben, mint, a Demokratikus jogállam polgáraként kérdéseket tettem fel Önnek, mint Igazságszolgáltatásért felelős Miniszternek. Mivel Önnek tisztában kell lenni-e jogászprofesszorként is, és mint az igazságszolgáltatásért felelős Miniszterként is, ha már az Ön keze alatt tevékenykedő bíróságok nincsenek tisztában. A Polgári Perrendtartásról szóló 1952.évi III. törvény Pp. 1. §-a alapján „ Az eljárásjogi törvénynek azt kell garantálnia, hogy a jogvita eldöntésének rendje pártatlan és tisztességes legyen, azaz az alapelvekben meghatározottak töretlenül érvényesüljenek,” A törvénynek (Pp.) megfelelően a bíróságok szervezetéről és...
Desischado
Ami nem tetszik nekik, arra nem is reagálnak, mintha süketek lennének! Á la fidesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.