Jelentősen növelik Magyarország és Közép-Európa katonai biztonságát a walesi Newportban csütörtökön és pénteken tartott NATO-csúcstalálkozó döntései – közölte Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságírókkal a tanácskozás után, a helyszínen.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország, csakúgy, mint a szövetség többi állama, növelni fogja katonai kiadásait, és a csúcstalálkozó résztvevői a NATO eddigi elvont biztonsági garanciáit – úgymond – lefordították a konkrétumok nyelvére.

"Magyar szempontból nagyon sikeres NATO-csúcson vagyunk túl" – mondta a kormányfő, és közölte: minden megszületett döntés jelentősen növeli Magyarország és egyben Közép-Európa katonai biztonságát.

"Igazolva látom a magyar népnek azt a döntését, amikor népszavazással a NATO-csatlakozás mellett döntött" – jelentette ki Orbán Viktor. Leszögezte, hogy "Magyarország biztonságát csak és kizárólag a NATO keretein belül tudjuk garantálni".

A magyar hadsereg fejlesztésre szorul, de az is csak NATO-köteléken belül képes garantálni az ország biztonságát – jegyezte meg. A kormányfő hozzátette: a walesi csúcson csupa olyan döntés született, amely ezt a biztonságot megerősíti.

"Mindenki növelni fogja katonai kiadásait, új eszközöket is beszerzünk. NATO-csapatok jelennek meg Közép-Európa térségében" – mondta. Kitért arra, hogy Magyarország jelentősen megerősíti a stratégiai szállítógépek bázisául szolgáló pápai repülőteret, valamint magyar katonák részt fognak venni a balti államok területén hamarosan megtartandó hadgyakorlaton.

A legfontosabb döntésnek ugyanakkor azt nevezte a miniszterelnök, hogy a NATO eddigi elvont, általános biztonsági garanciáját most – úgymond – lefordították a konkrétumok nyelvére. Ez azt jelenti, hogy a térség minden egyes érintett országa elkészíti az év végéig azokat a katonai terveket, amelyek abban az esetben lépnek életbe, ha közvetlen katonai fenyegetés érné ezeket az országokat.

Ezzel a döntéssel Orbán Viktor értékelése szerint jelentősen megerősödött a NATO keleti szárnya, illetve Közép-Európa, valamint jelentősen megnőtt a térségben élő emberek biztonsága.

A katonai kiadások növelését illetően a kormányfő emlékeztetett arra: Magyarország már korábban bejelentette, hogy lépésről lépésre növeli biztonsági kiadásait.

Most azt vállalta az ország, hogy ezt a tervet fel fogja gyorsítani, hogy milyen mértékig, a magyar parlamentnek kell majd eldöntenie – tette hozzá.

Az ukrajnai helyzettel, illetve Oroszországgal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: a szankciók nem jók Magyarországnak, azok helyett tárgyalásos megoldásra, megegyezésre van szükség.

Az ország biztonsága azonban más kérdés, független a mostani eseményektől – tette hozzá.

Ezt a biztonságot meg kell erősíteni, amihez az apropót a mostani események adják ugyan, de ezt már korábban is meg kellett volna tenni – mondta Orbán Viktor. A mulasztást szerinte az okozta, hogy "nem volt fenyegetettség, ami kiváltotta volna ezt a munkát".

Azzal kapcsolatban, hogy az orosz média harckocsik Ukrajnának való szállításával vádolta meg Magyarországot, Orbán Viktor közölte: jelentést kért a honvédelmi minisztertől, és a jelentésből az derült ki, hogy "Magyarország nem szállít harcjárműveket sehova".

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Különösen akkor, ha a repülők kiképzését más állam fizeti évek óta. Te szirti víziló,azt hiszed a NATO-t csak úgy leakaszthatod vész esetén a fogasról? Léteznek kötelességek kötelezettségek, de te nagy ívben tojtál eddig rá!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Különösen akkor, ha a repülők kiképzését más állam fizeti évek óta. Te szirti víziló,azt hiszed a NATO-t csak úgy leakaszthatod vész esetén a fogasról? Léteznek kötelességek kötelezettségek, de te nagy ívben tojtál eddig rá!
pbalage
na, amit ez ez a hülye elmesélt ma arról, hogy mi történt az összejövetelen, kábé annyit ért, mint szandokan sajtos tévéje.
Cicamama55
@silber13:Ilyet állítani?! A békemenet ha felvonul, hátra arccal fut el az ellenség!
volvós
Megigérte a NATO-nak, hogy az összes még forgalomba levö
Trabant 601-es Kombit felszereli tetöre szerelhetö Kalasnyikovval !!!
coyote3
Értem. Tehát újabb adók jönnek az "adócsökkentések kormányától" :))))
köhögő bolha
Már 2010-óta örökös szabadságharc van,rengeteg narancssárga Rambo lett kiképezve,tökéletes a biztonság! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.