Mi a különbség 1978 és 2014 között? Az irodalomoktatás koncepciója és a kötelező olvasmányok listája szempontjából szinte semmi. A mai tizenéveseknek ugyanazokon a kötelezőkön kell átrágniuk magukat, mint egykor a szüleiknek.

(...)

El kellene döntenünk végre, mit várunk az irodalomtanítástól. Azt szeretnénk, hogy olvassanak a gyerekeink? Akkor ne szerzők, műcímek, életrajzi adatok és irodalomelméleti definíciók bemagolását várjuk tőlük, hanem nyújtsunk nekik valódi szövegélményt, amelyről véleményük lehet, amely gondolkodásra és vitára készteti őket, amelyet átfogalmazhatnak, továbbírhatnak, dramatizálhatnak, sőt akár kritizálhatnak is

(...)

Vajon hányan ontanának gyászkönnyeket, ha a Szigeti veszedelem vagy a Bánk bán lekerülne a kultúrpolitika/akadémia mesterséges lélegeztető gépéről, és jobblétre szenderülne?

(...)

Miért ne bízhatnánk a gyerekekre a választást? Általános iskolában (de akár középiskolában is) nyugodtan működhetne úgy a rendszer, hogy a tanár és a diákok év elején bedobnak könyvcímeket, ismertetőket írnak róluk, kampányolnak mellettük, aztán szavazással eldöntik, hogy melyik lesz az a két-három könyv, amelyet az adott évben valamennyien elolvasnak, és közösen feldolgoznak.

Hagyjuk az irodalomtörténetet a gimnáziumok fakultációs óráira és az egyetemi szemináriumokra. Senki sem lesz rosszabb ember attól, ha nem tudja, ki írta a Szigeti veszedelmet. Viszont nagyon sokat veszít az, aki soha életében nem tapasztalja meg a papírkalandok izgalmát.

Scheer Katalin írása az origo.hu-n >>>

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
El kell tiltani a gyerekeket az olvasástól. A tiltott gyümölcs mindig édesebb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Fene tudja, vannak benne istenek démonok, meg sok minden! Olvasd csak el!
miazavalami
@silber13: Istenek? Dééémonok???
Hogy hogyezteténmégnemolvastam???
Most a trónok harcát böngészem, már ha lemászom az almafáról.
lajospapa
Azért tényleg mi szükség van megtanulni egyáltalán olvasni? Meg írni? Ha van valakinek rádiója, TV-je, okostelefonja mindent tud a világról. És ezeket felviheti a fára is, ha eljön az ideje...
lajospapa
Scheer Katalinnak: Igaza van Önnek! Ki kell dobni mindent hogy léghajónk minél magasabbra szálljon! Egyáltalán minek olvasni? Írni még hagyján! Érződik ez a mai írók költők művein. Hogy írni írnak, de soha nem olvastak. Oktatásunk teljesen elavult. Például mi szükség van Archimedes törvényét biflázni? Ki a francot érdekli mi a H2O? A boltban áthúzzák azon a francon a vonalkás túró rudit, megvan, hogy mit fizessek. Nekem jobban tetszik Tereskova festménye, mint valami Leonardo akármije. Nem beszélve az "Illatos a pinám" című számáról. Milyen sokoldalú mai művész Lesz@rta a parlamentet is!
Hát ilyeneket kell tanítani Nem a Nyilas Misit!
Nil
Mi a fenéért olyan jó ez a cikk hogy még mindig fent van.
Erre a nőre csak megvetéssel lehet gondolni hogy ezeket leírta.
ila51
@lajospapa: jól megmondtad neki...ezek olyan szépek kívül belül , csoda ha nem hányják le magukat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.