Az élelmiszeripar fejlesztéséről, minisztériumok és országos hatáskörű szervek vidékre költözéséről, a kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatásról, valamint az önkormányzati választásról beszélt Orbán Viktor csütörtökön Kecskeméten, a városi televíziónak adott interjújában.

A kormányfő szerint kulcskérdés lesz a magyar tulajdonban lévő  élelmiszeripar felfejlesztése, az itthon előállított termékek értékesítése, az exportképesség javítása. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "egy munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni, de nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni”.

Nem szétlopták, jobban működik

Meghatónak nevezte a kecskeméti Univer által visszavásárolt konzervgyár történetét, amely visszakerült magyar kézbe és „nem leépítették, nem szétlopták, nem szétszedték”, hanem elkezdték fejleszteni, és ma jobban működik a gyár, mint amikor külföldiek működtették. Ebben egy kicsit benne van a rendszerváltás lezárása iránti vágyunk is – tette hozzá.

A kormányfő szerint, ami a külföldiek által működtethető, azt működtessék ők, de szavai szerint, „amit mi is meg tudunk csinálni, azt miért nem magyar emberek tulajdonolják, miért nem ők működtetik, miért nem ők vállalkoznak vele, miért nem ők adnak magyaroknak munkát”.

Leszögezte, hogy segíteni kell a magyar vállalkozókat abban, hogy a saját területükön minél nagyobb piaci részt tudjanak megszerezni. Orbán Viktor azt mondta: egy ország sikere az nem általában van, hanem a konkrét emberek életének sikerében mérhető. Egy ország akkor sikeres, ha polgárai sikeresek – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar munkavállalók többségének, mintegy 75 százalékának a magyar kis- és középvállalkozások adnak munkát. Őket támogatni, az nem csak a vállalkozók támogatását jelenti, hanem az ott dolgozó emberek munkahelyének a megtartását, az ott dolgozó emberek támogatását is jelenti – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy a rendelkezésre álló források 60 százalékát a magyar kis- és közepes vállalkozásokhoz fogják eljuttatni.

Budapest gazdasága már dübörög

Kitért arra, hogy nemcsak a vidékfejlesztési államtitkárságot, hanem más országos határkörű szerveket is szeretnének Budapestről kiköltöztetni. Budapest fantasztikus város, jó hely, ahol van munkanélküliség, de sokkal kisebb, mint az ország bármely másik része, dübörög a gazdasága, tele van külföldiekkel, szóval lehet boldogulni – sorolta a főváros adottságait a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint vannak olyan helyei az országnak, ahol elkelne, hogy azok az intézmények, amelyek a fővárosból nem hiányoznak, vidékre költözzenek. Elmondta, hogy ezzel a „vidékfejlesztésnek egy sajátos fajtáját” lehet megvalósítani.

A kormányfő azonban hozzátette, hogy olyan helyre kell vinni ezeket az intézményeket, ahol egyébként már megindult valami fejlődés. A semmibe nem lehet vinni országos intézményeket, de ahol már van képesség, van tudás, mozgolódás, már van siker, emberek bizonyítottak, van munkaerő, van kultúrája a fejlesztésnek, oda lehet vinni ilyen intézményeket – szögezte le. A miniszterelnök hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium, valamint a mezőgazdasági minisztérium mellett, nem miniszteriális szintű állami szervezetek vidékre költöztetésében is gondolkodnak.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a kormánynak bizalma legyen egy adott városvezetésben, és jó lelkiismerettel mondja a befektetőknek, az érdeklődő, gyárat alapítani akaró külföldieknek, az itthon dolgozó kis- és középvállalkozóknak, hogy menjetek oda. Olyan helyre nem küldünk senkit, ahol nem mennek jól a dolgok – fűzte hozzá.

Szavazzanak a Fideszre, vagy...

Példaként hozta fel Kecskemétet, ahol, ha Zombor Gábor polgármester nem tudta volna egy jól működő, garantáltan jó minőséget produkáló, az emberek ügyeit jól intéző önkormányzattá, közigazgatási területté alakítani a várost, akkor a források fele sem érkezett volna.

Jól meg kell gondolni, hogy kire bízzák a város vezetését – mondta, hozzátéve, hogy a kecskemétiek azt javasolja, szavazzanak bizalmat az eddig folytatott politikának.

A kecskemétiek figyelmébe ajánlotta Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, akit régóta ismer, aki élvezi a felsőbb vezetők bizalmát, megbecsülését, és kiérdemelte a tiszteletet.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Nem tudom hol él ez az ember, álomvilágban?
Orbán hazudik mint a vízfolyás
Csaba László: jövőre elérhetjük a 2006-os szintet
2014. szeptember 10., szerda
Ha a forint árfolyama majdnem elérte a történelmi mélypontot, az komoly problémákat jelez - mondta Csaba László egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász arról is szót ejtett, hogy a magyar gazdaságot a 2008-as válság nagyon érzékenyen érintette, s ha ilyen ütemű marad a növekedés, 2015-re a 2006-os szintet érjük el.

A gyenge forint-árfolyam belátható időn belül megnöveli a Magyar Állam és a Magyarországon működő cégek fenntartási költségeit - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Forintban bocsátunk ki kötvényeket, átlagosan 3-5 százalék hozammal. De ha csak 5 százalékot gyengül a forint egy évben és 5 százalékot még egy évben, majd 5 százalékot még egy évben, akkor az árfolyam elvitte a teljes hozamot és a nullán vagyunk. Egy kockázatos valutába, mint amilyen a forint, nem fognak befektetni, szemben a dollárral, a fonttal vagy éppen az euróval vagy a japán jennel - mutatott rá a közgazdász.

A fizetőeszköz árfolyamát pedig nem mi választjuk - hangsúlyozta Csaba László.

"Ha pedig már majdnem a történelmi mélypontnál vagyunk, akkor itt rendkívüli gondok lehetnek a bizalommal, meg a gazdasággal, tehát azzal, hogy a külföldiek hogyan ítélik meg a magyar gazdasági kilátásokat és a magyar piac jövőjét. Ezen biztos, hogy kellene gondolkodni" - fűzte hozzá az egyetemi tanár.

Az alacsony inflációról a közgazdász aláhúzta, hogy a kormányzat enyhe túllövésben van, mert ha idén tovább csökkennek a lakossági rezsiköltségek és a társaságok rezsijét is csökkentik, az deflációba viheti az országot, a rezsicsökkentés-sorozat pedig kéményseprés után a szemétszállítás és az energiaszolgáltatás terén is kényszerintézkedésekhez vezethet.

Az egyetemi tanár arról is szót ejtett, hogy Magyarország teljesítménye nemzetközi összevetésben nem lenyűgöző.
Csaba László...
troppauerhumer
@troppauerhumer: Csaba László elismerte, hogy a második negyedévben 3,9 százalékos volt a magyar gazdaság növekedése, ám hangsúlyozta, hogy ebben számos egyedi tényező játszott szerepet.

"Minket is leköröztek már az észtek és utolértek a lettek, ami történelmileg soha nem volt így. Ez azt mutatja, hogy nekünk is van egy teljesítményünk, de azért ez a teljesítmény nemzetközi egybevetésben nem annyira lenyűgöző" - fogalmazott.

Persze a magyar gazdaságot igen érzékenyen érintette a 2008-as válság - tette hozzá a közgazdász.

"Nagyon alacsony szintről indulunk, tehát ha ez a növekedési ütem megmaradna az idei évben, az azt jelentené, hogy jövőre, tehát 2015-re a 2006-os szintet érjük el. Erre azt mondanám, hogy ha történelmi távlatba helyezzük, akkor 2006-tól '15-ig egy elvesztegetett évtizedről van szó, ahogy Japánnak vagy más országnak a kapcsán ezt mondani szoktuk, tehát látni kell, hogy ez hosszabb távon nézve még nem olyan nagyon nagy eredmény.

Így Magyarország teljesítménye inkább csak ahhoz képest jó, hogy a többi uniós országé milyen gyenge - húzta alá Csaba László.
Szimba
"egy munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni, de nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni”.- ez az ember normális? Ki ne akarna dolgozni? Munkahely? Hol van a beígért?
Tulipánfa
"egy munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni, de nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni”. mondja és mondja.
Hol él ez az ember? Az emberek dolgozni és munkájukból megélni akarnak. Ezért százezrek mennek külföldre dolgozni, mert vezetőiknek elsőrendű célja nem a társadalmi jólét, hanem a politikai és gazdasági hatalom.
Néhány, a hatalmával visszaélő ember, remek gondolata közül: stadion a kertje végébe, és minden haver által vezetett városba, minisztériumok vidékre, miniszterelnökség a várba, múzeumi negyed a Városligetbe, stb. Hát nem ezek a legfontosabb feladatok napjainkban, az biztos.
Hofipisti
"...nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni”. Akik meg akarnak - éppen a mezőgazdaságban - azoknak a biogazdálkodásra átáll földjeit műtrágyázza az a barom nagynyelvű újgazda.
Az Univer meg addig fog menni, míg lesz neki MAGYAR alapanyaga! Ha így megy tovább, a hozzáértő műkörmös és hasonló nagygazdák, volt TSz-főnök népnemzetiek már kizárólag a nagy gépekkel, néhány emberrel művelhető gabonafélékkel, olajos növényekkel foglalkoznak, hagymát, krumplit, répát, paprikát (és sorolhatnám még a még 30 évvel ezelőtt híres magyar zöldségféléket) pedig a lengyel, szlovák, holland és spanyol piacról, esetleg Marokkóból hozzuk be. Ha megszűnik a magyar paprika, paradicsom, lőttek ám a császárnak oly kedves UNIVER-nek is.
Nagy attrakció lesz egyébként, ha az egészségügy minisztériuma Kisvárdán, az alapoktatásé Csornán, a fejlesztésé Szigervárott, a honvédelem pedig Gyulán lesz. Milyen jó lesz, ha összeül a Koronatanács, utazhatnak a főelvtársak derekasan.
Persze az is érdekes lesz, hogy hol találnak Balmazújvárosban vagy netán Lentiben sok sok nyelvet ismerőt. Bár végül is az is megjárja, ha kormányhatározatban rögzíti a parlament, ha valaki valamit akarna tőlünk, tanuljon meg magyarul, hiszen mi egy forradalmár, szabadságharcos nép vagyunk, s beszélk nyelvünk sem romlott meg még oly nagyon, bár ma már úgy mondják a főelvtársak: a fenekünk kinyalásra került!
"Olyan helyre nem küldünk senkit, ahol nem mennek jól a dolgok – fűzte hozzá."
Ez gyakorlatilag a beszéd végszava, azonos Köteles dr. szövegével: mindenki szavazzon a FIDESZ-re, különben éhkopp lesz. Éljen a demokrácia! Hajrá (demokratikus) Magyarország!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.