Ebolával kapcsolatos rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt feljelentést tesz az ÁNTSZ egy honlap ellen, amelyen két napig volt olvasható a riogatás, mára azonban azt állítják: valaki feltörte az oldalukat. A szolgálat közleményében egyúttal kiemelte: továbbra is alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója Magyarországra kerüljön.

Valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy "lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel" szállítottak egy beteget a "pécsi kórházba" – írják. Az ÁNTSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon – tették hozzá.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott eljárásrend szerint, ha egy betegnél ebolaláz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el.

Ezzel együtt az ÁNTSZ kiemelte: "önmagában az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van, még nem jelenti azt, hogy megfelel az ebolaláz úgynevezett esetdefiníciójának". Annak gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott, illetve érintkezett ebolalázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az ebolaláz gyanújáról.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Jó lenne ha az ÁNTSZ korlátozná a fertőzött területről a beutazást. Ha csak egyetlen ember bejön az országba akin a tünetek később jelentkeznek hány embert fertőzhet meg például egy kollégiumban? Ez csak kérdés, nem állítás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
leszúrt rittberger
@m.macskosz: Pubika, nem azt írtam, hogy nem lehet elkapni, hanem, hogy nálunk nincs esély járványra... Olvass figyelmesebben.
m.macskosz
@leszúrt rittberger: Miért is nincs esély a járványra, Pubika, mesélj!
Tudod, én nem szeretem a rémhíreket, de maradjunk a realitás talaján:
ebolás tüsszent egy liftben: hány kórokozó is kerül a légtérbe és a nyomógombokra?
Hány ember szállhat be egészségesen ugyanabba a liftbe?
Szimba
@leszúrt rittberger: Mi az, hogy nálunk nincs esély a járványra? Lezártuk a határokat? Az érkező repgépeket visszafordítjuk? Az itt tanuló afrikai diákokat nem fogadtuk? Stb.
leszúrt rittberger
@m.macskosz: @Szimba: Olvassatok utána, nem itt kell hőzöngeni meg terjeszteni a baromságokat...
m.macskosz
@leszúrt rittberger: Olvass utána te, ha úgy gondolod, hogy egy fertőző betegség nem terjed, vagy ha úgy véled, hogy egy tömeges fertőzés nem azonos a járvánnyal!
Szimba
@leszúrt rittberger: Nem is itt terjesztjük. Nem is hőzöngünk, csak úgy hozzászólunk, mint te.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.