Az Átlátszó blog szólaltatta meg Jancsics Dávid korrupciókutató azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a mögött az amerikai lépés mögött, hogy közel tíz magyar személyt – köztük a NAV elnökét és kormányközeli szereplőket – tiltottak ki a múlt héten az Egyesült Államokból.

Az ELTE-n végzett, jelenleg a City University of New York falai között dolgozó kutató hosszan beszél arról a bizonyos 7750-es számú proklamációról, amit eddig csak dél-amerikai drog- és emberkereskedők, és velük kapcsolatban álló állami tisztviselők ellen alkalmaztak, most azonban Magyarországgal kapcsolatban is előkerült.

Jancsics azt írja, hogy két egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kétmilliárd forintnyi kenőpénzt, cserébe adókedvezményt és áfakulcs-változtatást ígértek. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni – írja a korrupciókutató.

A felajánlásban állítólag az is benne volt, hogy a NAV a cégek üzleti ellenfeleire szintén milliárdos nagyágrendű bírságokat szabna ki, ezzel jelentősen gyengítené a konkurenciát és komoly piaci előnyhöz juttatná az amcsikat – olvasható az Átlátszó cikkében. Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál. Az, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak, egybecseng ezzel a verzióval – írják.

218 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
"Az amerikai külögyminisztériumot törvény kötelezi, hogy tartsa titokban minden 7750 alapján visszavont vízum ügyét. Ezt bizonyára Szijjártó Péter és Rogán Antal is nagyon jól tudja, ezért óriási PR-fogás a részükről, hogy felszólították az amcsikat, hozzák nyilvánosságra bizonyítékaikat."
Tóni mindenkit hülyének néz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@rugacs: De nem csak a hangok mondták a fejedben, ugye? Nyugtass meg :)
bundi
@Csizmás Kond: miért te a dőlő fa esetében mit lépnél?
És a màsik a németeknél kevesen olvassák a heti választ...ami mást ír...természetesen azis pénzért...
Csizmás Kond
.@bundi:
Egy fa csak úgy nem dől. Ha kivágják akkor a dőlését lehet irányítani, ha vihartól vagy egyéb más erőktől dől akkor meg nincs mit keresni alatta.
bundi
@Csizmás Kond: gondolom te is tisztában vagy vele hogy ez a terelés elég sutára sikeredett...de a mai kövér interjú után még mindig úgy gondolod, hogy csak a végletekben tudok gondolkodni?
Csizmás Kond
@bundi: Dedhogy , az a meggyőződésem rólad, hogy nem is gondolkodol hanem írod amit diktálnak...mongyuk náha belekomponálsz néhány magánvéleményt de az rögtün kirí a többi közül ezért könnyü felismerni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.