Civil szervezetek aktívabb közéleti szerepvállalásáért tartottak tüntetést csütörtökön a fővárosi Blaha Lujza téren. A Tedd magad szabaddá! mottóval meghirdetett demonstráción felszólalók közül többen a kormányt bírálták, és azt hangoztatták, hogy a szabadságért mindenkinek tennie kell.

A programot az 1956-os forradalom és a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 25. évfordulója alkalmából szervezték a rendezők tájékoztatása szerint. A demonstrációt a – Facebook-oldala szerint az egészségügy, a kultúra, az oktatás és a szociális ágazat szervezeteit összefogó – Humán Platform szervezte, a tüntetésen több százan vettek részt. A tüntetők a Corvin áruház előtti parkolóban felállított színpadtól a Bacsó Béla utcáig töltötték meg a teret. A szemerkélő esőben álló demonstrálókat a szervezők a beszédek között közös éneklésre, mozgásra biztatták.

Civilek tüntettek délután a Blahán

A színpadon Ferge Zsuzsa szociológus, szegénységkutató arról beszélt, hogy október 23-a a szabadság ünnepe, ez pedig számára azt jelenti, hogy mindenki önmaga lehessen, szabadon választhasson sorsot, életet, és ne legyen elnyomás.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért társelnöke azt mondta, Magyarországon ma hatalmas a közöny és ennek az az oka, hogy a közügyek alakítását, a politikát "túl régen" maroknyi ember sajátítja ki. Szerinte szabadság csak ott lehet, ahol mindenkinek van beleszólása a közügyek alakításába, ezért arra hívta fel az egybegyűlteket, "foglalják vissza" a politikát. Szerinte a civilek korábbi, kormánnyal szembeni tiltakozásai után "nem csoda, hogy a hatalom most a független civil szervezeteket támadja", és ez lehet a Norvég Civil Alap körüli "botrány" mögött.

Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója felszólalásában kiemelte: a jelenlegi adók megfizethetetlenek, ráadásul nincsenek lépések ennek megváltoztatására, ami – szerinte – azt jelenti, hogy a politika intézményesíti a bűnelkövetést. A napokban bejelentett internetadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az valójában nem a pénzről szól, hiszen már most is megfizetjük az erre vonatkozó adókat, hanem sokkal inkább az információ szabadságáról. "Ezt nem fogjuk megfizetni" – tette hozzá.

A felszólalók többsége beszédét az "éljen a köztársaság!" felkiáltással zárta. A tüntetők kezében nemzeti, uniós zászlókat tartottak, de volt köztük szivárványos és anarchista zászló is. Mások táblákat, molinókat hoztak magukkal, ezeken többnyire kormányt bíráló feliratokat lehetett olvasni. A rendezvényen mások mellett megjelent Demszky Gábor egykori főpolgármester, valamint Mécs Imre 1956-os halálraítélt, volt szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vukkocska
Áztak, fáztak, és egyre többen lettek. Köszönet érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.