A vizsgálható paraméterek alapján a legnagyobb korrupciós kockázatú állami beruházások közé tartozik a tervezett paksi bővítés – írja a Népszabadság.

Az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány szakmai konferenciasorozatának keddi, a nukleáris projektek „közpénzügyi” elemzésével foglalkozó állomásán. Elhangzott az is: a korrupcióveszély csökkentésére alkalmas eszközök közül a magyar kormány eddig egyiket sem alkalmazta a projektnél.

Tóth István János korrupciókutató szerint minden állami beruházásnál megvan a korrupció veszélye, ráadásul az atomerőmű speciális termék és a képet a hasonló beruházások általános tapasztalata is árnyalja. A határidők túllépése miatt szinte elkerülhetetlen az árak elszabadulása.

A Népszabadság megemlíti, hogy több mint 70 ezer közbeszerzés adatait elemezve a kutatók arra jutottak, hogy minél nagyobb egy beruházás, annál több az ellopott pénz. Tóth István János szerint a kockázatot hatékonyan lehetne csökkenteni az üzleti világban elterjedt módszerekkel: a beruházótól független antikorrupciós iroda létrehozásával, a szerződések adatbázisba rendezésével és nyilvánosságra hozásával, a korrupciótól leginkább fenyegetett vezetői pozíciók azonosításával

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyszerű ember
Azt kevesen tudják ,hogy 2010 után a FIDESZ felvásárolta ha nem minden Pakssal kapcsolatos céget . Érdekes mód 2011 óta hangoztatja milyen fontos a PAKS-i bővités. (MVM belső magasabb szinten dolgozó alkalmazott információ alapján ) Érdemes lenne utána nézni a Pakssal kapcsolatban álló cégek tulajdon viszonyát tekintve. Micsoda véletlenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mobil123
Ennek a megállapításához nem kell korrupciókutató!! Ez mi itt elmondtuk már milliószor!!
human
Antikorrupciós Iroda? Előbb lesz itt Nemzeti Kenyérbolt.
joopapa
@Mobil123: Én is ezt mondtam már akkor mikor benyögték a Paksi bővítést! Akkor én már lehetek korrupciókutató :-))))) Régen hallottam valakitől ezt a jó kis mondást: A politikus legjobb barátja a beton, mert azt nem lehet megszámolni! Na betonból egy atom erőmű megépítéséhez, eszméletlen mennyiség kell!!!
Mobil123
@joopapa: Hát akkor az itt kommentelők 90% -a korrupciókutató:-)) A betonból meg tényleg sok kell és megfelelő összetételű ami sokat bír.
F_Viktor
@szandokan: Igen, a Népszabadság csak leírta, de "az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány szakmai konferenciasorozatának keddi, a nukleáris projektek „közpénzügyi” elemzésével foglalkozó állomásán" hangzott el!
S ahogyan @joopapa: és @Mobil123: is írja, mi már decemberben is ugyanezt mondtuk!

Biztos vagyok benne, neked, mint vállalkozónak ez sem okozott nagy meglepetést amikor a NAV kormány megbízásából aktívan részt vesz a haverok mutyijainak százában.

DE! Itt van a Déli Áramlat! Még egyetlen kapavágás nem történt a magyar szakaszon, de a tervezett 600 millió eurós beruházás ára máris több, mint háromszorosára emelkedett, mai becslések szerint már 2 milliárd eurónál tartunk!
Sőt, Baja Csaba, az MVM vezére bejelentette, hogy mi annak ellenére elkezdjük a kivitelezést, hogy az EU kifogásolja az egész projectet, miszerint a beruházás nem felel meg az úgynevezett harmadik energiacsomagnak, ami szabályozza a vezeték üzemeltetését és a rajta folytatott kereskedelmet.
Bezzeg a bolgárok azonnal leálltak az építéssel, s a szerbek is követik példájukat. De a Wintershall, az EDF és az Eni sem finanszírozza tovább a tengeri szakasz építését.

A lényeg, hogy nekünk viszont lesz egy saját kis Déli Áramlat szakaszunk, ami csak a miénk, tologathatjuk benne a saját kis csőgörényeinket, s ami tuti, gáz az nem lesz benne...
DE! Korrupcióra, milliárdok ellopására nagyon megfelel majd Orbánnak. A cél úgyis ez volt.
Mobil123
@F_Viktor: És lehet befagyasztják az építkezést is :-) De a lóvé már úszik!

hvg.hu/gazdasag/20141029_A_Rosznyefty_a_Deli_Aramlat_befagyasztasa

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.