Norvégia pénteken jelezte, hogy folytatja a magyar civil szervezetek támogatását, annak ellenére, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata több szabálytalanságot állapított meg a pályázati pénzek elosztásában a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében.

Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján azt mondta: "ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását", egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte "tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat". Közölte azt is, hogy Norvégia "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek".

"Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata" – mondta, és hozzátette, hogy ez az ellenőrzés folyamatban van.

"Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre" – mondta a Kehi-jelentéssel kapcsolatban a norvég miniszter.

A Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban a Kehi szerint felmerül a hűtlen kezelés és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja, ami miatt a hivatal ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség honlapján azt közölte, hogy nem fogadja el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követel. A közlemény szerint, miután Magyarország egyoldalúan megszegte a megállapodásokat, Norvégia májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a Norvég Civil Támogatási Alapét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevű programét.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Vajon miért nem képes a kormány megérteni, hogy a norvég alapból kapott támogatás nem magyar költségvetési pénz, és ezért nincs joga a KEHI-nek vizsgálódni? Ehhez csak a norvégoknak van joga, és ők le is folytatják a vizsgálatokat, és az eredménytől függően lépni is fognak. Persze a norvégok nem mondhatják ki azt, amit mi mind tudunk, hogy a KEHI vizsgálat bosszúból történt, amiért nem tudták a norvég pénzeket is a kormány befolyása alá vonni. A felnagyított visszásságok és a kreált vádak csak a magyar kormányra, és Lázárra vetnek rossz fényt, nem az Ökotársra. Hogy bírnak ezek mindig még annál is lejjebb süllyedni, amiről azt hittük, hogy ennél már nincs lejjebb?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
A Fidesznek a Norvég alapra is szüksége van.
Mert kell stadionra.
Kell mert Magyarország jobban teljesít.
Ezért kell a sok böszme adó és a többi szarság.
rakoczi
@magyarbakancs: Valószínűleg stadionra is kell, de nagyon valószínű, hogy ezentúl az "álcivil " saját szervezeteiket finanszíroznák belőle pl. CÖF, hogy ne érje őket az a vád, hogy a kormány kezéből esznek, ezért olyan s..gg nyalók.
libellle
@nemkati: Itt még mindig van lejjebb. Ez az ország még nem érte el a legalsó fokot. Igaz irom, hogy az ország, de a kormányra gondolok. Természetesen egy lealázó- megalázó helyzet amikor 1,8 millio választó marokban tartja a többi 6,4 milliot. Ellenben ebben az ország és a nemzet a hibás mégpedig nagyon. Ugyanis a polgárok nagy része nem ment el választani. Nem érdekli a sorsa és lezárja a témát, hogy " ugysem változik semmi". Nos ilyen hozzállással definitiven nem fog semmi változni. A következö választásra már csak a fidess hivei mennek és akkor már 100 % lessz a pár szavazó. Csak igy tovább és ez a nemzet felszámolja saját magát.!!!
nemkati
@libellle: A választók nagy része, azok nagy része, akik nem mentek el szavazni, azok azért nem mentek el, mert nincs egy másik erő, akire tömegesen szavaznának, akiben jobban bíznának, mint a Fideszben. Egy kis részük pedig apolitikus, tőlük soha ne várjuk, hogy elmennek szavazni. Ehhez tudatos nevelés szükséges, hogy a fiatalok az iskolában készüljenek arra (amellett, hogy a saját életüket készítik elő), hogy a sorsukat maguknak kell majd egyszer, amikor szavazati jogot kapnak, formálni és irányítani. Mert ha ők nem, akkor mások fognak a fejük felett dönteni, és akkor nincs joguk kifogásokat emelni, bárkit-bármit bírálni.
mate03
@rakoczi: Fején találtad a szöget!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.