A hazai népességfogyás megállítását nevezte a legfontosabb feladatnak az Országgyűlés újonnan megalakult népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke.

Novák Előd szombati sajtótájékoztatóján a népjóléti bizottság alatt működő testület feladatának a megoldások kidolgozását tartotta. Azt mondta: a népességfogyásból következik például a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, ezt a kormánynak is fel kell ismernie.

Az ellenzéki politikus kiemelt teret biztosítana egyebek mellett a népesedési kerekasztalnak, amely álláspontja szerint értékes felvetéseket fogalmaz meg, ám ezekből csak kevés valósult meg.

A családi adókedvezmény átalakítását nagy előrelépésként értékelte, azt ugyanakkor kifogásolta, hogy a második gyermek után igénybe vehető kedvezmények csak évek múlva duplázódnának meg, ezért ehhez módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Novák Előd arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás nem csak pénzkérdés, ezért több szabályozási javaslatuk is van. Ezek közé sorolta a négygyermekes családmodell népszerűsítését, a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának radikális csökkentését, államilag támogatott otthonteremtési és bérlakás- programot, valamint a szociális kártya bevezetését annak érdekében, hogy a szülők ne tudják a támogatásokat olyan igényekre fordítani, amelyek nem köthetőek a gyermekneveléshez.

A jobbikos politikus álláspontja szerint a családi adókedvezményt más adónemekre is ki kellene terjeszteni, és a második gyermekek után is meg kell adni azokat a támogatásokat – például a közösségi közlekedés, táboroztatás, étkeztetés területén –, amelyek a nagycsaládosoknak járnak. Emellett a családtámogatási rendszer inflációkövetővé tételét szorgalmazta.

Novák Elődöt kérdezték arról is, hogy a Moody's stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását. Azt felelte: nem tartja meghatározónak az "olykor manipulációval is felérő minősítgetéseket". Megjegyezte: az államadósság folyamatosan nő, s az adósságspirálból akkor lehet kitörni, ha a kormány lépéseket tesz az újratárgyalásra, és elér egy néhány éves moratóriumot, ami alatt megerősödhet a gazdaság.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Aztán mi legyen a jövőképe a gyerekeknek? A vizslakutyás vona szobor mert éppen a vizsla is négyet ellett.

Négy gyerek, másfél szoba, egy fizetés, meg a hülye jobbik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@szandokan: Látod ebben,teljes mértékben egyetértünk! Az hogy ki hány gyermeket tud vállalni! Intelligencia és pénztárca ,kérdése! A Magyarság fogyását sajnos nem lehet,megállítani! Nagyon kevés ember van aki három-négy,gyermeket merne vállalni,és el is tudná tartani!
jancsik68
Gyermekvállalás egyéni ügy,abba kivülállók ne ugassanak bele.A jobb oldal a 20.században bebizonyitotta,a magyarok fogyásának ők az egyik legfőbb okozói a kirobbantott kétvilág- háború miatt.Nem kell mindig álszenteskedni,játszani a magyarosdit.
Csizmás Kond
Lehet ragozni, viszont az már bebizonyitottan tudott dolog, hogy ott ahol több gyerek van mindenhez a hozzáállás, az élni akarás, sokkal jobb. Sokan az elpuhultságban az egyke vagy egyse csak önmaguk elkényeztetésébe fáradnak bele.
Meine Ehre heisst Treue
@szandokan: A tisztességes, dolgos, full magyar családok esetében ez a mentalitás működik.
Az ő esetükben a tisztességes jövedelem (életszínvonal) és a jövőkép hiánya a probléma forrása.
Desischado
@kkalman: És te ezen meglepődsz? A jobbik a fityiszből nőtt ki!
kukac50
Ahhoz még sok mindennek változni kell!
Jól fizető biztos munkahelyek,megélhetéshez elegendő fizetéssel,
Kiszámítható gazdaság, nem naponta átalakított törvények.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.