Hazafias alapon jelentkezett az állambiztonságnál a később "Técsy" fedőnéven jelentő titkos munkatárs, akinek minden adata megegyezik Várkonyi Tiboréval, a Népszava kilencven éves publicistájával – állítja a pestisracok.hu.

A Hamvas Intézet munkatársai által felkutatott anyagokból kiderül: az ismert külpolitikai újságíró a nyugati újságírókra lett ráállítva.

Idézet a feltárt anyagból:

"Megbizható, ellenőrzött hírforrásokból az alábbi információkat szereztük be Várkonyi Tibor újságíróval, a Magyar Nemzet munkatársaival kapcsolatban” – írták az 1965. májusában a III/II. Csoportfőnökség számára készült, a beszervezést megelőző úgynevezett priorálásban. “Szakmailag kitünően képzett újságíró. Politikailag – a legtalálóbb jellemzés szerint – mivel jelenleg szilárd a politikai hatalom Magyarországon, ő is szilárd híve rendszerünknek. Mentalitásában erősen polgár, ennek rossz értelemben vett jelentése szerint is. Kissé anyagias gondolkodású, minden pénzkeresti lehetőséget megragad… Operatív vonatkozásban kezdeményezéseket nem lehet várni tőle. Ha anyagi érdeke, vagy utazási lehetősége megkívánja – esetleg – feladatokat is elvállal".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.