Az MSZP szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével jövőre 33 százalék lesz az élelmiszerek áfája az üzletek nagy részében.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón indoklásként elmondta, hogy az adótörvényekben sávosan, az árbevételhez kötötten 0,1 százalékról 6 százalékra emelik ezt a díjat. Véleménye szerint a magyar élelmiszerforgalom több mint ötven százalékát – ez a nagyáruházakban bonyolódik – a legnagyobb adóteher fogja sújtani, ezt pedig áfaemelésnek kell tekinteni.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a díjemelés valószínűleg nem azonnal jelent lakossági áremelkedést, először a termelőket és a feldolgozókat érinti hátrányosan, ők pedig ezt "nem fogják kibírni", előbb vagy utóbb át kell, hogy hárítsák a terheket.

Gőgös Zoltán szerint ebből a díjból mintegy 30 milliárd forintos bevétel származik, de az eltűnik a kormányhivatalok rendszerében, mivel a díjat beszedő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal költségvetése négymilliárdos.

Értékelése szerint a sávos díjfizetés "megint a CBA-nak fog kedvezni", mert a bolthálózat jelentős része franchise-ban működik, vagyis önálló mindegyik üzlet, önállóan fizeti a felügyeleti díjat.

Az elnökhelyettes azt mondta, a 2015-ös agrárköltségvetés a kormány által előírtakat sem tartalmazza. Kifejtette: a vidéki foglalkoztatást, különösen az állattartókat segítendő egy júliusi kormányhatározat kimondta, hogy a folyó kiadásokra és jövedelemtámogatásokra 82,5 milliárdot kell fordítani a 2015-ös büdzsében, de abban ehelyett csak 77,7 milliárd forint szerepel. Azt is kifogásolta, hogy sehol sem látni a költségvetésben az agrártámogatásokat, ezért előállhat az a helyzet, hogy 2015-ben nem lesz unióból lehívott forrás.

Mint mondta, az agrárbüdzsé egy fércmunka, az egy újabb fejezete annak a történetnek, amelynek a végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell.

Gőgös Zoltán bejelentette azt is, hogy új elnököt választott az MSZP agrár- és vidékpolitikai tagozata. Mint mondta, eddig ő töltötte be a posztot, de az összeférhetetlen elnökhelyettesi tisztségével. Az új tagozatvezető Beke Károly agrármérnök, a párt országos elnökségének tagja lett, aki arról beszélt, hogy továbbra is kiállnak az élelmiszeráfa csökkentése mellett és szorgalmazzák a foglalkoztató vidék megteremtését.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.