Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékezett a Jobbik a fővárosban vasárnap. Az esemény 95. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Kosztolányi Dezső téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt sürgette, hogy legkésőbb a 100. évfordulóig állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren.

Az ellenzéki politikus beszédében párhuzamot vont a Horthy-korszak és a rendszerváltás óta eltelt 24 év között. Értékelése szerint a két világháború között nagyobb volt a világválság, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani az országot a spanyolnátha és Trianon után.

Horthy Miklós bevonulására emlékezett a Jobbik

Dobay Gergely, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke felvetette, milyen lenne, ha Horthy Miklós egy napra visszatérne Budapestre. Felszólította a résztvevőket, hogy próbálják külső szemlélőként megvizsgálni életüket, mert nem tesznek eleget a hazáért.

Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő az egykori kormányzó érdemei közé sorolta az egészségügyi, iskolai, közlekedési és ipari fejlesztéseket, valamint hangoztatta: Horthy Miklós újra büszkeséget adott a "letiport" magyarságnak.

A mintegy kétszáz résztvevő ezt követően a Szent Gellért térre vonult, a menet élén lovasok haladtak. A felvonulók kezében magyar, árpádsávos és jobbikos zászlók voltak, a sort a Magyar Nemzeti Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai zárták. Középen egy kisteherautón elhelyezett hangszórókból egyebek mellett korabeli dalok szóltak, a vonulók pedig a "Vesszen Trianon!" rigmust és Horthy nevét skandálták.

A Kelenhegyi úton felállított színpadon Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi közgyűlési képviselője célként jelölte meg, hogy a "vörös és szivárvány rongyok" lehulljanak Budapestről, és az a "magyarok fővárosa" legyen.

Hegedűs Loránt református lelkész szimbolikus alakként jellemezte Horthy Miklóst, kiemelve: amíg büntetlenül lehet őt gyalázni, addig meg lehet azt tenni az egész magyar nemzettel is.

Az Együtt közleményben ítélte el a Jobbik Horthy-rendszert éltető demonstrációját. Ebben a párt úgy fogalmazott: "Horthy Miklós bűnrészes a magyar nemzet egyik legnagyobb sorstragédiájában, a holokausztban, így nem csak magyar katonák, de közvetve több százezer zsidó és cigány származású magyar haláláért felelős". Az eseményt közleményben ítélte el az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 is.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sentinel216
A XXI. században, kísértet járta be Budapestet, a hortyzmus, revizionizmus, a nyilas korszak avíttas, dohos kísértete.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
troppauerhumer
@mate03: Örülök,hogy benned értelmes emberrel találkoztam.
Dr. Felipe
Pedig az ózdi győzelem után azt hittem észhez tértek végre, de nem.
lajospapa
Igen , szobrot kellene állítani a Kormányzó Úrnak! Olyat, hogy ráférjen a hatalomra jutása idején segítői áldozatainak neve. A II. Magyar Hadsereg áldozatainak neve egyenként, A Hideg Napok áldozatainak neve, meg az arra következő bosszú áldozatai, a Kamenyec-Podolski idegenrendészeti intézkedések áldozatai, néhány tízezer munkaszolgálatos, és párszázezer bevagonírozott magyar !!! állampolgár, akiket idegen hatalomnak szolgáltatott ki, akiknek ő volt a Kormányzó Ura. A szobor legyen monumentális!
moiszikf
@troppauerhumer: Tisztelt Prof.!
Az egyoldalúan kimazsolázgatott féligazságok helyett, nem ártana törekedni a teljes igazság megismerésére.
Egy példa: Horthy aláírta Szálasi kinevezését. Ön, és a többi "antihorthysta" ezt úgy reagálja le, hogy: "fujj-fujj"! Nem is kíváncsiak a teljes igazságra, megelégednek a felével is, mert a másik fele nem a szájuk íze szerint való. E szerint, Horthyt zsarolták, a fiát a megszálló németek elfogták. Igen, jól tetszik olvasni, a németek is megszállók voltak. Nem virággal a kézben, hanem fegyverrel jöttek. Ezek azért nem elhanyagolható körülmények. Ön (is) azért gondosan elhanyagolja.
Sorolhatnám még a többi féligazságot - ami károsabb és veszélyesebb a legfondorlatosabb hazugságnál is - de fölösleges. Inkább azt tanácsolom, hogy alkalmazzon egy igazán egyszerű módszert! Mindig tegye föl a kérdést: "MIÉRT?" S mivel egy ember ténykedésének megítéléséről van szó, még az is egy hasznos és célravezető kérdés lehet, hogy: "Én vajon mit tettem volna Horthy helyében?" vagy "Ha Horthy gonosz dolgokat tett, mi lett volna helyette a jó?" Esetleg:"Volt egyáltalán más választása?" Talán közelebb jut az igazsághoz.
Na persze az elvakult Horthy-rajongók sem mások, ők is szeretik a saját szájuk íze szerint kisebbíteni, vagy nagyítani az egyes részleteket. Ezért van aztán az, hogy én inkább tekintem a "horthystákat" és "antihorhystákat" rokonlelkeknek, mint ellenségeknek. Egyik csapat sem képes felfogni, hogy egy tönkrevert kis ország és annak kormányzója, pengeélen táncolva, vergődve próbált túlélni a hatalmasok között. Kényszerdöntéseket hozott, sokszor valódi választási lehetőség nélkül. Fel kellene végre fogni, hogy Horthy egy olyan korban volt vezető, egy olyan orszában, amikor és ahol esélye sem volt arra, hogy sikeres legyen. (Nem is akart kormányzó lenni.) Arról meg végképp nem tehetett, hogy az a kor olyan volt, amilyen. A bűnbakokat sokkal inkább a hatalmasok körében kellene keresni.
Egy biztos, Ön is neki és a híres bevonulós...
Gyuri Géderről
Honnan a fenéből került elő, ez a néhány, Horthy imitátor g... huszár.
dr. prédikátor
@Gyuri Géderről: Hogyhogy honnan?? szaporodnak mint a patkányok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.